użyć, anisum, pimmpinella
Dla wegetarian ANYŻEK (Pimmpinella anisum). Słownik baldaszkowatej uprawianej w państwach południowych. Charakteryzują się słodkawo. Definicja Anisum Pimmpinella Anyżek wegańskie.

Czy przydatne?

Wege ANYŻEK (Pimmpinella anisum)

ANYŻEK (Pimmpinella anisum) wege
ANYŻEK (Pimmpinella anisum) wege

Definicja: Suszone i sproszkowane owoce jednorocznej rośliny baldaszkowatej uprawianej w państwach południowych. Charakteryzują się słodkawo-korzennym, piekącym smakiem, intensywnym zapachem i szaro-brunatną barwą. Od tysiącleci służące jako aromatyczna, słodkawa przyprawa do ciast, słodyczy, chleba, warzyw i wódek. Zawierają 2-6% olejku eterycznego, którego kluczowym składnikiem jest anetol. W leczeniu wykorzystuje się nasiona anyżu, które mają działanie wykrztuśne, wiatropędne, rozkurczowe i mlekopędne. Stosuje się przy nieżycie dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia, kolkach, migrenach

Czym jest ANYŻEK (Pimmpinella anisum) znaczenie w Słownik wege A.