Definicja AWOKADO (PERSEA GRATISSIMA): Owoc drzewa pochodzącego z Ameryki Południowej, o zielonej albo ciemnej skórce. Dojrzały ma tłusty, miękki miąższ. Spożywany zwykle na surowo, jako samodzielna przystawka albo składnik sałatek i gęstych sosów (w tym meksykańskiego guacamole). Stosowany również do dekoracji potraw
Czym jest AWOKADO (Persea gratissima znaczenie w Słownik wege A.
- Przygotowanie ARBUZ (Citrullus Vulgaris):
- Gotowanie rośliny z rodz. dyniowatych, pochodzącej z Afryki Południowej i uprawianej w ciepłych rejonach na całym świecie. Jadalne są owoce (jagody) o wadze do kilkunastu kilogramów, o czerwonym albo różowym awokado (persea gratissima) co znaczy.
- Przygotowanie AGREST (Grossularia Reclinata):
- Gotowanie która zdobyła sobie nazwę „winorośli północy”. Jadalne są owoce (jagody) o barwie czerwonej, zielonej albo żółtej, w miarę inicjalnie dojrzewające, dzięki czemu stanowią latem dobre źródło witaminy awokado (persea gratissima) krzyżówka.
- Przygotowanie ANYŻ GWIAZDKOWY (Illicu Verum):
- Gotowanie ośmioramiennej gwiazdki wiecznie zielonego krzewu z rodz. magnoliowatych, uprawianego w Chinach i na Półwyspie Malajskim. Stanowi popularną przyprawę w Azji Południowo-Wschodniej o korzenno-słodkawym awokado (persea gratissima) co to jest.
- Przygotowanie ANYŻEK (Pimmpinella Anisum):
- Gotowanie sproszkowane owoce jednorocznej rośliny baldaszkowatej uprawianej w państwach południowych. Charakteryzują się słodkawo-korzennym, piekącym smakiem, intensywnym zapachem i szaro-brunatną barwą. Od awokado (persea gratissima) słownik.