Definicja CHILLI (CAPSICUM FRUTENSCENS): Przyprawę stanowią małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże, suszone i w formie proszku (pieprz cayenne, zwany odmiennie tureckim, albo pieprz gwinejski) są składnikiem sosu chilli, sosu tabasco i większości past i mieszanek przyprawowych. Konserwuje się je również w soli albo marynuje. Występuje w wielu odmianach, których owoce różnią się wielkością (od 1 do 5 cm długości), kolorem, zapachem zawartością odpowiedzialnego za palący smak związku – kapsainy. Wszystkie zielone odmiany chilli są znacząco ostrzejsze od czerwonych
Czym jest CHILLI (Capsicum frutenscens znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
- Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy chilli (capsicum frutenscens) co znaczy.
- Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
- Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A chilli (capsicum frutenscens) krzyżówka.
- Przygotowanie CZEREŚNIA (Cerasus Avium, Prunus Avium):
- Gotowanie uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C chilli (capsicum frutenscens) co to jest.
- Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
- Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza chilli (capsicum frutenscens) słownik.
- Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
- Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w chilli (capsicum frutenscens) czym jest.