użyć, chrzan, pospolity
Dla wegetarian CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia). Słownik Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie –. Definicja CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia wegańskie.

Czy przydatne?

Wege CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia)

CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia) wege
CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia) wege

Definicja: Bylina z rodz. krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy. Liście i korzeń chrzanu zawierają znaczące ilości witaminy C, witaminy z gatunku B i prowitaminę A i związki wapnia, fosforu i potasu. W liściach i nasionach znajdują się alkaloidy. Do celów spożywczych używa się ususzonych albo świeżych, utartych korzeni chrzanu, z których sporządza się sos chrzanowy, dodaje do sałatek, marynat, ćwikły, majonezu i farszów. Chrzan pobudza wydzielanie soku żołądkowego i wytwarzanie moczu poprzez nerki, w niewielkich dawkach ma mocne działanie przeciwbólowe (znosi bóle stawowe i kostne), zapobiega także szkorbutowi. Ma właściwości pleśniobójcze

Czym jest CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia) znaczenie w Słownik wege C.