użyć chrzan pospolity definicja
Dla wegetarian CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia). Słownik Swój charakterystyczny zapach i.

Czy przydatne?

Wege CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia)

CHRZAN POSPOLITY (Armoracia wege
CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia) wege

Definicja: Bylina z rodz. krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy. Liście i korzeń chrzanu zawierają znaczące ilości witaminy C, witaminy z gatunku B i prowitaminę A i związki wapnia, fosforu i potasu. W liściach i nasionach znajdują się alkaloidy. Do celów spożywczych używa się ususzonych albo świeżych, utartych korzeni chrzanu, z których sporządza się sos chrzanowy, dodaje do sałatek, marynat, ćwikły, majonezu i farszów. Chrzan pobudza wydzielanie soku żołądkowego i wytwarzanie moczu poprzez nerki, w niewielkich dawkach ma mocne działanie przeciwbólowe (znosi bóle stawowe i kostne), zapobiega także szkorbutowi. Ma właściwości pleśniobójcze

Czym jest CHRZAN POSPOLITY (Armoracia znaczenie w Słownik wege C.