fasola zwyczajna phaseolus definicja
Dla wegetarian FASOLA ZWYCZAJNA (Phaseolus vulgaris). Słownik względem zawartości białka nasiona.

Czy przydatne?

Dieta FASOLA ZWYCZAJNA (Phaseolus vulgaris)

FASOLA ZWYCZAJNA (Phaseolus przygotowanie
Przygotowanie fasola zwyczajna (phaseolus vulgaris) dieta

Definicja FASOLA ZWYCZAJNA (PHASEOLUS VULGARIS): Wijące pnącze pochodzące z Ameryki Południowej. Pod względem zawartości białka nasiona fasoli przewyższają idealne gatunki mięs (około 22 g w 100 g, w trakcie gdy wołowina – 12,5 g w 100 g). Ponadto są bogate w związki magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku i manganu. Zawierają również znaczące ilości witaminy R i mniejsze witamin z gatunku B i C. Istnieje sporo odmian fasoli, między innymi fasola „Jaś” o sporych ziarnach, fasola czerwona, fasola czarna. Sporządza się z niej samodzielne dania, dodaje do zup, sałatek i duszonych potraw. Puree z nasion fasoli może być cennym lekiem w sytuacjach zapaleń błony śluzowej żołądka i w leczeniu otyłości. Strąki fasoli przyspieszają gojenie ran, mają właściwości moczopędne, obniżają poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze

Czym jest FASOLA ZWYCZAJNA (Phaseolus znaczenie w Słownik wege F.

  • Dodano:
  • Autor: