użyć kapusta głowiasta definicja
Dla wegetarian KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica oleracea var. capitata). Słownik czerwone (w zależności.

Czy przydatne?

Wege KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica oleracea var. capitata)

KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica wege
KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica oleracea var. capitata) wege

Definicja: Ma zwartą, zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo w sałatkach i surówkach podawanych z majonezem albo oliwą, stosowana do zup kapuśniaków, gołąbków i do kiszenia. Kapusta czerwona ma ostrzejszy smak niż biała, nadaje się do sporządzania surówek i sałatek, gotowania i duszenia. Liście kapusty zawierają dość spore ilości prowitaminy A i witaminy C (która tylko w niewielkim stopniu ulega unieczynnieniu w trakcie kiszenia i mrożenia), a również sole potasu, wapnia, fosforu i siarki. Spora zawartość błonnika skutkuje, iż kapusta jest środkiem przeciwdziałającym zaparciom i pomocnym w dietach odchudzających. Sok ze świeżej kapusty zawiera witaminę U, przyspieszającą gojenie się ran, a w szczególności owrzodzeń przewodu pokarmowego. Z racji na właściwości wykrztuśne i dezynfekujące może być służący w leczeniu suchego kaszlu i do płukania gardła przy anginach. Związki czynne zawarte w kapuście regulują florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach, niszczą również gronkowce. Zewnętrznie liście kapusty wspomagają leczenie owrzodzeń i oparzeń

Czym jest KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica znaczenie w Słownik wege K.