Definicja KURKUMA (CURCUMA LONGA): Suszone i sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą "żółty imbir" albo "szafran indyjski", służące raczej jako barwnik zamiast szafranu. Kurkuma jest składnikiem curry, dodaje się ją do fasoli, ryżu, czatnejów i pikli
Czym jest KURKUMA (Curcuma longa znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kurkuma (curcuma longa) co znaczy.
- Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
- Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny kurkuma (curcuma longa) krzyżówka.
- Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
- Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo kurkuma (curcuma longa) co to jest.
- Przygotowanie KAPARY (Capparus Spinosa):
- Gotowanie oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie kurkuma (curcuma longa) słownik.
- Przygotowanie KOPER OGRODOWY (Anethum Graveolens):
- Gotowanie zielone pędy i liście i suszone nasiona rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Persji. Charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków, do kurkuma (curcuma longa) czym jest.