użyć carota daucus marchew definicja
Dla wegetarian MARCHEW (Daucus carota). Słownik B6, D, E, K, PP i związków żelaza, fosforu, potasu.

Czy przydatne?

Wege MARCHEW (Daucus carota)

MARCHEW (Daucus carota wege
MARCHEW (Daucus carota) wege

Definicja: Pochodzi z Persji. Stanowi bogate źródło witamin A, B1, B2, B6, D, E, K, PP i związków żelaza, fosforu, potasu, jodu, wapnia, miedzi, kobaltu. Spożywana w sałatkach i surówkach, dodawana do zup i potraw warzywnych, gotowana, smażona, zapiekana. Wytwarza się z niej także sok. Zawiera spore ilości błonnika, który klasyfikuje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma działanie antymiażdżycowe. Korzeń marchwi jest cennym środkiem przy leczeniu cukrzycy, chorób związanych z niedoborem witaminy A. Ugotowana na papkę marchew wspomaga leczenie biegunek

Czym jest MARCHEW (Daucus carota znaczenie w Słownik wege M.