użyć sativus cucum ogórek definicja
Dla wegetarian OGÓREK (Cucumis sativus). Słownik wielu odmian powszechnie uprawia się dwie.

Czy przydatne?

Wege OGÓREK (Cucumis sativus)

OGÓREK (Cucumis sativus wege
OGÓREK (Cucumis sativus) wege

Definicja: Roślina z rodz. dyniowatych, pochodząca z Persji. Spośród wielu odmian powszechnie uprawia się dwie: szklarniową (o owocach długich, gładkich, bez pestek) i gruntową (o owocach krótszych, z grubszą skórką). Ogórki spożywa się w stanie niedojrzałym, na surowo, kwaszone albo marynowane. Służą do przyrządzania zupy ogórkowej, sosu ogórkowego, można je nadziewać i dodawać do sałatek. Z racji na zawartość silnie działającego enzymu – askorbinazy, niszczącej witaminę C, nie należy zestawiać ogórków z warzywami bogatymi w tę witaminę. Sok z ogórków ma właściwości oczyszczające organizm

Czym jest OGÓREK (Cucumis sativus znaczenie w Słownik wege O.