użyć capsicum papryka definicja
Dla wegetarian PAPRYKA (Capsicum sp.). Słownik W Europie jej uprawę rozwinęli Turcy. Nadająca.

Czy przydatne?

Wege PAPRYKA (Capsicum sp.)

PAPRYKA (Capsicum sp wege
PAPRYKA (Capsicum sp.) wege

Definicja: Przywieziona z Ameryki do Europy poprzez żeglarzy Kolumba. W Europie jej uprawę rozwinęli Turcy. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się raczej w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na części. Znanych jest ok. 200 odmian o różnym kształcie, rozmiarach i barwie. Papryka zawiera bardzo wiele witaminy C (która nie unieczynnia się w trakcie obróbki termicznej), dużo witamin z gatunku B i związków mineralnych (potasu, wapnia, żelaza, magnezu). Spożywana jest na surowo, w formie surówek, jako bonus do sałatek i potraw warzywnych i faszerowana, pieczona albo duszona, również marynowana. Stosowana do produkcji keczupu i innych sosów i do przyprawiania sera. Wysuszona i zmielona ma wykorzystanie jako przyprawa

Czym jest PAPRYKA (Capsicum sp znaczenie w Słownik wege P.