Definicja POMARAŃCZA (CITRUS SINENSIS): Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiana w państwach śródziemnomorskich, południowych stanach USA i Afryce. Pomarańcze gorzkie stosowane są do produkcji przetworów i likierów (pomarańcza bergamota dostarcza olejku bergamotowego służącego do aromatyzowania herbaty Earl Grey). Pomarańcze słodkie spożywane są na surowo, w sałatkach owocowych, jako bonus do potraw i ciast. Służą do wyrobu soków, galaretek i dżemów. Zawierają niewielkie ilości witamin i soli mineralnych, mają właściwości bakteriobójcze. Pod skórką znajduje się biała warstwa, tak zwany albedo, bogata w witaminę P (rutynę) i pektyny. Kandyzowana skórka stosowana jest do ciast
Czym jest POMARAŃCZA (Citrus sinensis znaczenie w Słownik wege P.
- Przygotowanie PAPRYKA (Capsicum Sp.):
- Gotowanie Ameryki do Europy poprzez żeglarzy Kolumba. W Europie jej uprawę rozwinęli Turcy. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się raczej w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na pomarańcza (citrus sinensis) co znaczy.
- Przygotowanie PROSO:
- Gotowanie wiechlinowatych. Ciągle stanowi tradycyjne pożywienie w wielu państwach afrykańskich i w Chinach. Bogate w fosfor, żelazo, fluor i witaminę A, co skutkuje, że doskonale likwiduje zmęczenie umysłowe pomarańcza (citrus sinensis) krzyżówka.
- Przygotowanie POR (Allium Porrum):
- Gotowanie zawiera wiele witaminy C, dość wiele węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, prócz witaminy C, dostarczają dość sporych pomarańcza (citrus sinensis) co to jest.
- Przygotowanie PORZECZKI: BIAŁA, CZERWONA I CZARNA (Ribes Sp):
- Gotowanie o uprawie w Europie pochodzą z XV w. Bogate w witaminę C, w szczególności porzeczka czarna. Zawierają pektyny, garbniki i antocyjany i składniki mineralne, w tym bor i jod, a również związki żelaza pomarańcza (citrus sinensis) słownik.
- Przygotowanie PIEPRZ (Piper):
- Gotowanie najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany pomarańcza (citrus sinensis) czym jest.