użyć, esculentum, lyopersicon
Dla wegetarian POMIDOR (Lyopersicon esculentum). Słownik hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w. Definicja Esculentum Lyopersicon Pomidor wegańskie.

Czy przydatne?

Wege POMIDOR (Lyopersicon esculentum)

POMIDOR (Lyopersicon esculentum) wege
POMIDOR (Lyopersicon esculentum) wege

Definicja: Pochodzi z Ameryki, do Europy został przywieziony poprzez hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a również używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą w skład pikli i czatnejów, wytwarza się z nich sok, przecier, koncentrat i keczup. Zawierają witaminy A, B1, B2, C, PP, niewielkie ilości D, E i K, składniki mineralne – w pierwszej kolejności związki potasu, lecz również sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, niklu, kobaltu, magnezu i manganu. Zasadotwórcze, chociaż kwaśne w smaku z racji na zawartość kwasu cytrynowego i jabłkowego. Sugerowane w dietach odchudzających, w cukrzycy, chorobach nerek i serca. z racji na zawartość bromu działają także kojąco

Czym jest POMIDOR (Lyopersicon esculentum) znaczenie w Słownik wege P.