Definicja POMIDOR (LYOPERSICON ESCULENTUM): Pochodzi z Ameryki, do Europy został przywieziony poprzez hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a również używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą w skład pikli i czatnejów, wytwarza się z nich sok, przecier, koncentrat i keczup. Zawierają witaminy A, B1, B2, C, PP, niewielkie ilości D, E i K, składniki mineralne – w pierwszej kolejności związki potasu, lecz również sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, niklu, kobaltu, magnezu i manganu. Zasadotwórcze, chociaż kwaśne w smaku z racji na zawartość kwasu cytrynowego i jabłkowego. Sugerowane w dietach odchudzających, w cukrzycy, chorobach nerek i serca. z racji na zawartość bromu działają także kojąco
Czym jest POMIDOR (Lyopersicon znaczenie w Słownik wege P.
- Przygotowanie PIEPRZ (Piper):
- Gotowanie najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany pomidor (lyopersicon esculentum) co znaczy.
- Przygotowanie POMARAŃCZA (Citrus Sinensis):
- Gotowanie Południowo-Wschodniej. Uprawiana w państwach śródziemnomorskich, południowych stanach USA i Afryce. Pomarańcze gorzkie stosowane są do produkcji przetworów i likierów (pomarańcza bergamota dostarcza pomidor (lyopersicon esculentum) krzyżówka.
- Przygotowanie PORZECZKI: BIAŁA, CZERWONA I CZARNA (Ribes Sp):
- Gotowanie o uprawie w Europie pochodzą z XV w. Bogate w witaminę C, w szczególności porzeczka czarna. Zawierają pektyny, garbniki i antocyjany i składniki mineralne, w tym bor i jod, a również związki żelaza pomidor (lyopersicon esculentum) co to jest.
- Przygotowanie PAPRYKA (Capsicum Sp.):
- Gotowanie Ameryki do Europy poprzez żeglarzy Kolumba. W Europie jej uprawę rozwinęli Turcy. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się raczej w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na pomidor (lyopersicon esculentum) słownik.
- Przygotowanie POZIOMKA (Fragaria Vesca):
- Gotowanie leśnej są małe i bardzo aromatyczne, ogrodowej – znacząco większe, jednak o słabszym zapachu. Cechują się niską wartością kaloryczną (36 kcal/100g). Idealne na surowo, podawane także jako deser pomidor (lyopersicon esculentum) czym jest.