użyć esculentum lyopersicon definicja
Dla wegetarian POMIDOR (Lyopersicon esculentum). Słownik hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian.

Czy przydatne?

Wege POMIDOR (Lyopersicon esculentum)

POMIDOR (Lyopersicon wege
POMIDOR (Lyopersicon esculentum) wege

Definicja: Pochodzi z Ameryki, do Europy został przywieziony poprzez hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a również używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą w skład pikli i czatnejów, wytwarza się z nich sok, przecier, koncentrat i keczup. Zawierają witaminy A, B1, B2, C, PP, niewielkie ilości D, E i K, składniki mineralne – w pierwszej kolejności związki potasu, lecz również sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, niklu, kobaltu, magnezu i manganu. Zasadotwórcze, chociaż kwaśne w smaku z racji na zawartość kwasu cytrynowego i jabłkowego. Sugerowane w dietach odchudzających, w cukrzycy, chorobach nerek i serca. z racji na zawartość bromu działają także kojąco

Czym jest POMIDOR (Lyopersicon znaczenie w Słownik wege P.