użyć venifera vit winogrona definicja
Dla wegetarian WINOGRONA (Vitis venifera). Słownik bogate w cukry (aż do 20%), zawierają pektyny.

Czy przydatne?

Wege WINOGRONA (Vitis venifera)

WINOGRONA (Vitis venifera wege
WINOGRONA (Vitis venifera) wege

Definicja: Znane od przeszło 6 tys. lat, pochodzą z Azji Mniejszej. Są bogate w cukry (aż do 20%), zawierają pektyny, witaminy C, B1, B2, B6, B12, PP, spore ilości soli potasu, wapnia, fosforu, magnezu, manganu i kobaltu, kwasy organiczne i glikozydy. Uprawiane w pierwszej kolejności na wino, istnieją także odmiany deserowe. idealne są żółte muszkatowe, zielone kalifornijskie, czerwone. Spożywane w stanie świeżym i suszone. Przetwarzane na soki, kompoty i konfitury, stosowane do dekorowania ciast, do sałatek. Świeże owoce regulują florę przewodu pokarmowego, zabijają sporo bakterii chorobotwórczych, obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, są cennym lekiem w nieżytach jelit

Czym jest WINOGRONA (Vitis venifera znaczenie w Słownik wege W.