użyć, tuberosum, solanum
Dla wegetarian ZIEMNIAK (Solanum tuberosum). Słownik przywieziony w XVI w. W Polsce uprawia się ok. 30 odmian jadalnych. Zawiera. Definicja Tuberosum Solanum Ziemniak wegańskie.

Czy przydatne?

Wege ZIEMNIAK (Solanum tuberosum)

ZIEMNIAK (Solanum tuberosum) wege
ZIEMNIAK (Solanum tuberosum) wege

Definicja: Pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy został przywieziony w XVI w. W Polsce uprawia się ok. 30 odmian jadalnych. Zawiera skrobię (około 17%), białko, a również sole mineralne (raczej wapnia, potasu – 600 mg w 100 g, magnezu – 39 mg w 100 g), fosforu – do 86 mg w 100 g) i niewielkie ilości żelaza) i witaminy z gatunku B (B1, B2, B6) i niewielkie ilości witaminy C i biotyny. W bulwie ziemniaka można ponadto znaleźć 8 z 20 potrzebnych do życia aminokwasów. Spożywany w sałatkach, zupach, jako kluczowy bonus do większości potraw. Piecze się go, smaży albo gotuje. Służy do produkcji frytek, mączki (krochmalu) i syropu skrobiowego. Z racji na właściwości moczopędne ziemniaki mogą być służące w chorobach z obrzękami i zastojem płynu w tkankach i przy niewydolności nerek. Krochmal działa łagodząco i osłaniająco na przewód pokarmowy – służący zewnętrznie jest pomocny w leczeniu wielu chorób skóry i zmian alergicznych. Ziemniaki regulują równowagę kwasozasadową organizmu

Czym jest ZIEMNIAK (Solanum tuberosum) znaczenie w Słownik wege Z.