azot
Co to jest Azot. Co oznacza Pierwiastek chemiczny w układzie okresowym położony w ekipie V, rozpoczynający. Definicja Azot zastosowanie.

Czy przydatne?

Co to jest Azot

W diecie zastosowanie: Azot - (z z łaciny nitrogenium znaczy "tworzący saletrę"). Pierwiastek chemiczny w układzie okresowym położony w ekipie V, rozpoczynający grupę kluczową azotowców. Został odkryty w 1772r. poprzez Daniela Rutherforda. W Polsce w pierwszej połowie XIX w. nazwano go saletrorodem. Po raz pierwszy azot skroplili polscy uczeni K. Olszewski i Z. F. Wróblewski w 1883 r. To jest bezbarwny, bezwonny gaz bez smaku, słabo rozpuszczalny w wodzie. (Temperatura topnienia: - 209° C, temperatura wrzenia: - 195,8° C.) W warunkach normalnych występuje w formie dwuatomowych cząsteczek N2. Naturalny pierwiastek złożona jest z izotopu trwałego 14N z niewielką domieszką 15N. W medycynie jest służący izotop promieniotwórczy 13N. Azot jest kluczowym składnikiem powietrza. w formie białek wchodzi w skład wszystkich żywych organizmów. Występowanie azotu w białkach jest powodem jego wielkiego znaczenia biologicznego. Rzadko są spotykane minerały (zwane saletrami) zawierające azot. W normalnych warunkach azot jest gazem biernym. Najprościej reaguje z metalami lekkimi tworząc azotki. Reakcja z wodorem rozpoczyna przebiegać w temperaturze 500-600° C (związki z wodorem: amoniak, hydrazyna, hydroksyloamina, kwas azotowodorowy i z węglem: cyjan, cyjanowodór). Z tlenem tworzy NO w trakcie wyładowań elektrycznych. Podtlenek N2O nazywa się kolokwialnie gazem rozweselającym, gdyż wdychany skutkuje oszołomienie. Dwutlenek NO2 jest czerwonobrunatnym trującym gazem o charakterystycznym zapachu. W przyrodzie zachodzi cykliczny obieg azotu, podobnie jak węgla

Czym jest Azot znaczenie w Słownik składniki A .