sapientum musa banan definicja
Dla wegetarian BANAN (Musa sapientum). Słownik Środkowej. Należy do najstarszych roślin uprawnych i.

Czy przydatne?

Dieta BANAN (Musa sapientum)

BANAN (Musa sapientum przygotowanie
Przygotowanie banan (musa sapientum) dieta

Definicja BANAN (MUSA SAPIENTUM): Pochodzi z tropikalnych państw Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. Należy do najstarszych roślin uprawnych i w wielu państwach, gdzie rośnie, jego owoce stanowią podstawę wyżywienia. Są one cenione w pierwszej kolejności za ich wartości odżywcze i smakowe. Zawierają do 20% cukrów. W 100 g bananów znajduje się 1,1 g białka, 0,3 grama tłuszczu, 3,4 grama błonnika, 350 mg potasu, 42 mg magnezu (najwięcej wśród owoców), 0,51 mg witaminy B6 (najwięcej wśród owoców), 10 mg witaminy C. Banany spożywane są na surowo, z sałatkami owocowymi, suszone, wędzone, smażone w cieście naleśnikowym albo w głębokim oleju, jako składnik koktajli mlecznych. Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Posiadają również serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku i jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie. Najprawdopodobniej regulują także poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu sugerowane są w chorobach nerek i artretyzmie

Czym jest BANAN (Musa sapientum znaczenie w Słownik wege B.

Przygotowanie BRZOSKWINIA (Prunus Persica):
Gotowanie Aktualnie uprawia się powyżej 2 tys. odmian. Owoce, o soczystym aromatycznym miąższu i żółtoczerwonej omszałej skórce, charakteryzują się delikatnym smakiem, aromatem i soczystością. Mają sporą banan (musa sapientum).
Przygotowanie BURAK ĆWIKŁOWY (Beta Vulgaris):
Gotowanie średniowieczu z buraka dzikiego rosnącego na terenach nadmorskich. Jest zasadotwórczy, zawiera spore ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antocyjanów, kwasów organicznych (jabłkowego banan (musa sapientum).
Przygotowanie BRZOSKWINIA (Prunus Persica):
Gotowanie Aktualnie uprawia się powyżej 2 tys. odmian. Owoce, o soczystym aromatycznym miąższu i żółtoczerwonej omszałej skórce, charakteryzują się delikatnym smakiem, aromatem i soczystością. Mają sporą banan (musa sapientum).
Przygotowanie BAZYLIA (Ocimum Basilicum):
Gotowanie rośliny pochodzącej z Persji. W Indiach uznawana była za przyprawę boską. Świeżymi liśćmi przyprawia się sałaty, ogórki, sosy pomidorowe i spaghetti. Suszone dodaje się do duszonych jarzyn, potraw z banan (musa sapientum).
Przygotowanie BROKUŁY (Brassica Oleracea):
Gotowanie podobne do kalafiora. Jadalne są kwiatostany i pędy wspólnie z liśćmi. Bardzo bogate w witaminy A, C, B1, B2, PP i sole mineralne (wapnia, fosforu, magnezu, siarki, potasu), zawierają więcej białka banan (musa sapientum).
  • Dodano:
  • Autor: