
Definicja BAZYLIA (OCIMUM BASILICUM): Liście jednorocznej rośliny pochodzącej z Persji. W Indiach uznawana była za przyprawę boską. Świeżymi liśćmi przyprawia się sałaty, ogórki, sosy pomidorowe i spaghetti. Suszone dodaje się do duszonych jarzyn, potraw z fasoli i do pizzy
Czym jest BAZYLIA (Ocimum basilicum znaczenie w Słownik wege B.
- Przygotowanie BROKUŁY (Brassica Oleracea):
- Gotowanie podobne do kalafiora. Jadalne są kwiatostany i pędy wspólnie z liśćmi. Bardzo bogate w witaminy A, C, B1, B2, PP i sole mineralne (wapnia, fosforu, magnezu, siarki, potasu), zawierają więcej białka bazylia (ocimum basilicum) co to jest.
- Przygotowanie BRZOSKWINIA (Prunus Persica):
- Gotowanie Aktualnie uprawia się powyżej 2 tys. odmian. Owoce, o soczystym aromatycznym miąższu i żółtoczerwonej omszałej skórce, charakteryzują się delikatnym smakiem, aromatem i soczystością. Mają sporą bazylia (ocimum basilicum) definicja.
- Przygotowanie BANAN (Musa Sapientum):
- Gotowanie tropikalnych państw Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. Należy do najstarszych roślin uprawnych i w wielu państwach, gdzie rośnie, jego owoce stanowią podstawę wyżywienia. Są one cenione w pierwszej bazylia (ocimum basilicum) co znaczy.
- Przygotowanie BURAK ĆWIKŁOWY (Beta Vulgaris):
- Gotowanie średniowieczu z buraka dzikiego rosnącego na terenach nadmorskich. Jest zasadotwórczy, zawiera spore ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antocyjanów, kwasów organicznych (jabłkowego bazylia (ocimum basilicum) słownik.
- Przygotowanie BRZOSKWINIA (Prunus Persica):
- Gotowanie Aktualnie uprawia się powyżej 2 tys. odmian. Owoce, o soczystym aromatycznym miąższu i żółtoczerwonej omszałej skórce, charakteryzują się delikatnym smakiem, aromatem i soczystością. Mają sporą bazylia (ocimum basilicum) znaczenie.