Definicja BROKUŁY (BRASSICA OLERACEA): Warzywo kapustne podobne do kalafiora. Jadalne są kwiatostany i pędy wspólnie z liśćmi. Bardzo bogate w witaminy A, C, B1, B2, PP i sole mineralne (wapnia, fosforu, magnezu, siarki, potasu), zawierają więcej białka niż kalafiory. Są zasadotwórcze. Przyrządza się z nich zupy, farsz do naleśników i zapiekanek
Czym jest BROKUŁY (Brassica oleracea znaczenie w Słownik wege B.
- Przygotowanie BRZOSKWINIA (Prunus Persica):
- Gotowanie Aktualnie uprawia się powyżej 2 tys. odmian. Owoce, o soczystym aromatycznym miąższu i żółtoczerwonej omszałej skórce, charakteryzują się delikatnym smakiem, aromatem i soczystością. Mają sporą brokuły (brassica oleracea) co znaczy.
- Przygotowanie BANAN (Musa Sapientum):
- Gotowanie tropikalnych państw Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. Należy do najstarszych roślin uprawnych i w wielu państwach, gdzie rośnie, jego owoce stanowią podstawę wyżywienia. Są one cenione w pierwszej brokuły (brassica oleracea) krzyżówka.
- Przygotowanie BURAK ĆWIKŁOWY (Beta Vulgaris):
- Gotowanie średniowieczu z buraka dzikiego rosnącego na terenach nadmorskich. Jest zasadotwórczy, zawiera spore ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antocyjanów, kwasów organicznych (jabłkowego brokuły (brassica oleracea) co to jest.
- Przygotowanie BRZOSKWINIA (Prunus Persica):
- Gotowanie Aktualnie uprawia się powyżej 2 tys. odmian. Owoce, o soczystym aromatycznym miąższu i żółtoczerwonej omszałej skórce, charakteryzują się delikatnym smakiem, aromatem i soczystością. Mają sporą brokuły (brassica oleracea) słownik.
- Przygotowanie BAZYLIA (Ocimum Basilicum):
- Gotowanie rośliny pochodzącej z Persji. W Indiach uznawana była za przyprawę boską. Świeżymi liśćmi przyprawia się sałaty, ogórki, sosy pomidorowe i spaghetti. Suszone dodaje się do duszonych jarzyn, potraw z brokuły (brassica oleracea) czym jest.