burak ćwikłowy beta vulgar definicja
Dla wegetarian BURAK ĆWIKŁOWY (Beta vulgaris). Słownik rosnącego na terenach nadmorskich. Jest.

Czy przydatne?

Dieta BURAK ĆWIKŁOWY (Beta vulgaris)

BURAK ĆWIKŁOWY (Beta vulgaris przygotowanie
Przygotowanie burak ćwikłowy (beta vulgaris) dieta

Definicja BURAK ĆWIKŁOWY (BETA VULGARIS): Został wyhodowany w średniowieczu z buraka dzikiego rosnącego na terenach nadmorskich. Jest zasadotwórczy, zawiera spore ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antocyjanów, kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego i szczawiowego), witamin (najwięcej C, B2 i prowitaminy A) i związków mineralnych, w tym związków wapnia, żelaza, potasu, sodu, i magnezu. Przyrządza się z niego barszcz, ćwikłę, z kolei ugotowany albo marynowany jest dodatkiem do potraw. Z racji na sporą zawartość błonnika korzeń buraka jest dobrym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałającym zaparciom. Witaminy z gatunku B, wit. C i prowitamina A znajdują się także w młodych liściach i ogonkach buraka, z których gotuje się zupę – botwinę. Burak ma także wykorzystanie przy leczeniu niedokrwistości wynikającej z braku żelaza, anemii i nadciśnienia tętniczego

Czym jest BURAK ĆWIKŁOWY (Beta vulgaris znaczenie w Słownik wege B.

Przygotowanie BRZOSKWINIA (Prunus Persica):
Gotowanie Aktualnie uprawia się powyżej 2 tys. odmian. Owoce, o soczystym aromatycznym miąższu i żółtoczerwonej omszałej skórce, charakteryzują się delikatnym smakiem, aromatem i soczystością. Mają sporą burak ćwikłowy (beta vulgaris).
Przygotowanie BRZOSKWINIA (Prunus Persica):
Gotowanie Aktualnie uprawia się powyżej 2 tys. odmian. Owoce, o soczystym aromatycznym miąższu i żółtoczerwonej omszałej skórce, charakteryzują się delikatnym smakiem, aromatem i soczystością. Mają sporą burak ćwikłowy (beta vulgaris).
Przygotowanie BANAN (Musa Sapientum):
Gotowanie tropikalnych państw Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. Należy do najstarszych roślin uprawnych i w wielu państwach, gdzie rośnie, jego owoce stanowią podstawę wyżywienia. Są one cenione w pierwszej burak ćwikłowy (beta vulgaris).
Przygotowanie BAZYLIA (Ocimum Basilicum):
Gotowanie rośliny pochodzącej z Persji. W Indiach uznawana była za przyprawę boską. Świeżymi liśćmi przyprawia się sałaty, ogórki, sosy pomidorowe i spaghetti. Suszone dodaje się do duszonych jarzyn, potraw z burak ćwikłowy (beta vulgaris).
Przygotowanie BROKUŁY (Brassica Oleracea):
Gotowanie podobne do kalafiora. Jadalne są kwiatostany i pędy wspólnie z liśćmi. Bardzo bogate w witaminy A, C, B1, B2, PP i sole mineralne (wapnia, fosforu, magnezu, siarki, potasu), zawierają więcej białka burak ćwikłowy (beta vulgaris).
  • Dodano:
  • Autor: