chrzan pospolity armoracia definicja
Dla wegetarian CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia). Słownik Swój charakterystyczny zapach i.

Czy przydatne?

Dieta CHRZAN POSPOLITY (Armoracia lapathifolia)

CHRZAN POSPOLITY (Armoracia przygotowanie
Przygotowanie chrzan pospolity (armoracia lapathifolia) dieta

Definicja CHRZAN POSPOLITY (ARMORACIA LAPATHIFOLIA): Bylina z rodz. krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy. Liście i korzeń chrzanu zawierają znaczące ilości witaminy C, witaminy z gatunku B i prowitaminę A i związki wapnia, fosforu i potasu. W liściach i nasionach znajdują się alkaloidy. Do celów spożywczych używa się ususzonych albo świeżych, utartych korzeni chrzanu, z których sporządza się sos chrzanowy, dodaje do sałatek, marynat, ćwikły, majonezu i farszów. Chrzan pobudza wydzielanie soku żołądkowego i wytwarzanie moczu poprzez nerki, w niewielkich dawkach ma mocne działanie przeciwbólowe (znosi bóle stawowe i kostne), zapobiega także szkorbutowi. Ma właściwości pleśniobójcze

Czym jest CHRZAN POSPOLITY (Armoracia znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w chrzan pospolity (armoracia lapathifolia).
Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże chrzan pospolity (armoracia lapathifolia).
Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 chrzan pospolity (armoracia lapathifolia).
Przygotowanie CZEREŚNIA (Cerasus Avium, Prunus Avium):
Gotowanie uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C chrzan pospolity (armoracia lapathifolia).
Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza chrzan pospolity (armoracia lapathifolia).
  • Dodano:
  • Autor: