
Definicja CUKINIA (CURCUBITA PEPO): Roślina z rodz. dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy zerwany niezupełnie dojrzały. Spożywany wraz ze skórką, faszerowany, pieczony, pokrojony w plastry smażony w cieście, dodawany do pikli, marynowany. W Anglii z cukini robi się konfiturę. Cukinia, podobnie jak dynia, ma wiele witaminy A i niewielkie ilości soli mineralnych
Czym jest CUKINIA (Curcubita pepo znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CZEREŚNIA (Cerasus Avium, Prunus Avium):
- Gotowanie uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C cukinia (curcubita pepo).
- Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
- Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A cukinia (curcubita pepo).
- Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
- Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na cukinia (curcubita pepo).
- Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
- Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 cukinia (curcubita pepo).
- Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
- Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże cukinia (curcubita pepo).