
Definicja CUKINIA (CURCUBITA PEPO): Roślina z rodz. dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy zerwany niezupełnie dojrzały. Spożywany wraz ze skórką, faszerowany, pieczony, pokrojony w plastry smażony w cieście, dodawany do pikli, marynowany. W Anglii z cukini robi się konfiturę. Cukinia, podobnie jak dynia, ma wiele witaminy A i niewielkie ilości soli mineralnych
Czym jest CUKINIA (Curcubita pepo znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
- Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na cukinia (curcubita pepo) co to jest.
- Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
- Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w cukinia (curcubita pepo) definicja.
- Przygotowanie CZARNUSZKA (Nigella Sativa):
- Gotowanie nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy cukinia (curcubita pepo) co znaczy.
- Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
- Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 cukinia (curcubita pepo) słownik.
- Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
- Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza cukinia (curcubita pepo) znaczenie.