zeylanicum cinnamonum cynamon definicja
Dla wegetarian CYNAMON (Cinnamonum zeylanicum). Słownik cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w.

Czy przydatne?

Dieta CYNAMON (Cinnamonum zeylanicum)

CYNAMON (Cinnamonum przygotowanie
Przygotowanie cynamon (cinnamonum zeylanicum) dieta

Definicja CYNAMON (CINNAMONUM ZEYLANICUM): Suszona kora tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na przyjemniejszy smak i zapach bardziej ceniony jest cejloński. Sprzedawany w kawałkach (fragmenty kory zwinięte w rurki w trakcie suszenia) albo w proszku, jest składnikiem wielu dań w kuchni orientalnej. Stosowany do potraw słodkich i pikantnych, kompotów, marynat, grzanego wina, ryżu, ciast, pierników, deserów czekoladowych

Czym jest CYNAMON (Cinnamonum znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CZEREŚNIA (Cerasus Avium, Prunus Avium):
Gotowanie uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C cynamon (cinnamonum zeylanicum).
  • Dodano:
  • Autor: