zeylanicum cinnamonum cynamon definicja
Dla wegetarian CYNAMON (Cinnamonum zeylanicum). Słownik cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w.

Czy przydatne?

Dieta CYNAMON (Cinnamonum zeylanicum)

CYNAMON (Cinnamonum przygotowanie
Przygotowanie cynamon (cinnamonum zeylanicum) dieta

Definicja CYNAMON (CINNAMONUM ZEYLANICUM): Suszona kora tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na przyjemniejszy smak i zapach bardziej ceniony jest cejloński. Sprzedawany w kawałkach (fragmenty kory zwinięte w rurki w trakcie suszenia) albo w proszku, jest składnikiem wielu dań w kuchni orientalnej. Stosowany do potraw słodkich i pikantnych, kompotów, marynat, grzanego wina, ryżu, ciast, pierników, deserów czekoladowych

Czym jest CYNAMON (Cinnamonum znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CZEREŚNIA (Cerasus Avium, Prunus Avium):
Gotowanie uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza cynamon (cinnamonum zeylanicum).
  • Dodano:
  • Autor: