zeylanicum cinnamonum cynamon definicja
Dla wegetarian CYNAMON (Cinnamonum zeylanicum). Słownik cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w.

Czy przydatne?

Dieta CYNAMON (Cinnamonum zeylanicum)

CYNAMON (Cinnamonum przygotowanie
Przygotowanie cynamon (cinnamonum zeylanicum) dieta

Definicja CYNAMON (CINNAMONUM ZEYLANICUM): Suszona kora tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na przyjemniejszy smak i zapach bardziej ceniony jest cejloński. Sprzedawany w kawałkach (fragmenty kory zwinięte w rurki w trakcie suszenia) albo w proszku, jest składnikiem wielu dań w kuchni orientalnej. Stosowany do potraw słodkich i pikantnych, kompotów, marynat, grzanego wina, ryżu, ciast, pierników, deserów czekoladowych

Czym jest CYNAMON (Cinnamonum znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CZARNUSZKA (Nigella Sativa):
Gotowanie nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CZEREŚNIA (Cerasus Avium, Prunus Avium):
Gotowanie uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 cynamon (cinnamonum zeylanicum).
  • Dodano:
  • Autor: