zeylanicum cinnamonum cynamon definicja
Dla wegetarian CYNAMON (Cinnamonum zeylanicum). Słownik cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w.

Czy przydatne?

Dieta CYNAMON (Cinnamonum zeylanicum)

CYNAMON (Cinnamonum przygotowanie
Przygotowanie cynamon (cinnamonum zeylanicum) dieta

Definicja CYNAMON (CINNAMONUM ZEYLANICUM): Suszona kora tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na przyjemniejszy smak i zapach bardziej ceniony jest cejloński. Sprzedawany w kawałkach (fragmenty kory zwinięte w rurki w trakcie suszenia) albo w proszku, jest składnikiem wielu dań w kuchni orientalnej. Stosowany do potraw słodkich i pikantnych, kompotów, marynat, grzanego wina, ryżu, ciast, pierników, deserów czekoladowych

Czym jest CYNAMON (Cinnamonum znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CZARNUSZKA (Nigella Sativa):
Gotowanie nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A cynamon (cinnamonum zeylanicum).
Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza cynamon (cinnamonum zeylanicum).
  • Dodano:
  • Autor: