
Definicja CYTRYNA (CITRUS LIMON): Owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w trakcie gdy natka pietruszki – 130 mg w 100 g. Jest ona jednak lepiej przyswajalna z racji na zawartość witaminy P a więc rutyny. Sok dodawany jest do sosów, sałatek warzywnych i owocowych, marynat, musów, tart, sorbetów, napojów, koktajli i herbaty, w wielu potrawach zastępuje ocet. Starta skórka stosowana jest do farszów, ciast i deserów
Czym jest CYTRYNA (Citrus limon znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
- Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza cytryna (citrus limon).
- Przygotowanie CZARNUSZKA (Nigella Sativa):
- Gotowanie nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy cytryna (citrus limon).
- Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
- Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 cytryna (citrus limon).
- Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
- Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże cytryna (citrus limon).
- Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
- Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy cytryna (citrus limon).