limon citrus cytryna definicja
Dla wegetarian CYTRYNA (Citrus limon). Słownik kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku.

Czy przydatne?

Dieta CYTRYNA (Citrus limon)

CYTRYNA (Citrus limon przygotowanie
Przygotowanie cytryna (citrus limon) dieta

Definicja CYTRYNA (CITRUS LIMON): Owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w trakcie gdy natka pietruszki – 130 mg w 100 g. Jest ona jednak lepiej przyswajalna z racji na zawartość witaminy P a więc rutyny. Sok dodawany jest do sosów, sałatek warzywnych i owocowych, marynat, musów, tart, sorbetów, napojów, koktajli i herbaty, w wielu potrawach zastępuje ocet. Starta skórka stosowana jest do farszów, ciast i deserów

Czym jest CYTRYNA (Citrus limon znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza cytryna (citrus limon).
Przygotowanie CZARNUSZKA (Nigella Sativa):
Gotowanie nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy cytryna (citrus limon).
Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 cytryna (citrus limon).
Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże cytryna (citrus limon).
Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy cytryna (citrus limon).
  • Dodano:
  • Autor: