czarna jagoda vaccinium definicja
Dla wegetarian CZARNA JAGODA (Vaccinium myrtillus). Słownik Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne.

Czy przydatne?

Dieta CZARNA JAGODA (Vaccinium myrtillus)

CZARNA JAGODA (Vaccinium przygotowanie
Przygotowanie czarna jagoda (vaccinium myrtillus) dieta

Definicja CZARNA JAGODA (VACCINIUM MYRTILLUS): Odmiennie borówka czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A, witaminy B1, B2, B6, i kwas foliowy. Spożywa się je na surowo ze śmietaną i cukrem, przyrządza z nich kompoty, konfitury, soki i farsz na pierogi. Zawarte w jagodach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich poprzez błony śluzowe. Świeże owoce i dżemy jagodowe działają lekko przeczyszczająco; jagody suszone mają działanie przeciwne. Z racji na zawartość insulinopodobnej substancji (wakcyniny) sugerowane są diabetykom. zwanej Borówka amerykańska jest większa, słodsza i łagodniejsza w smaku. Stosowana do zup, ciast i przetworów

Czym jest CZARNA JAGODA (Vaccinium znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 czarna jagoda (vaccinium myrtillus).
Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy czarna jagoda (vaccinium myrtillus).
Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na czarna jagoda (vaccinium myrtillus).
Przygotowanie CZARNUSZKA (Nigella Sativa):
Gotowanie nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy czarna jagoda (vaccinium myrtillus).
Przygotowanie CZOSNEK (Allium Sativum):
Gotowanie Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza czarna jagoda (vaccinium myrtillus).
  • Dodano:
  • Autor: