czereśnia cerasus avium definicja
Dla wegetarian CZEREŚNIA (Cerasus avium, Prunus avium). Słownik czerwone albo czerwono-żółte.

Czy przydatne?

Dieta CZEREŚNIA (Cerasus avium, Prunus avium)

CZEREŚNIA (Cerasus avium przygotowanie
Przygotowanie czereśnia (cerasus avium, prunus avium) dieta

Definicja CZEREŚNIA (CERASUS AVIUM, PRUNUS AVIUM): Pochodzi z Grecji, uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C. Zawierają także łatwo przyswajalne węglowodany (10%), spore ilości potasu i związków żelaza. Deserowe, spożywane raczej na surowo, stanowią także doskonały surowiec na przetwory – kompoty, konfitury, galaretki. Z racji na właściwości moczopędne rekomendowane przy chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego

Czym jest CZEREŚNIA (Cerasus avium znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A czereśnia (cerasus avium, prunus avium).
Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże czereśnia (cerasus avium, prunus avium).
Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy czereśnia (cerasus avium, prunus avium).
Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 czereśnia (cerasus avium, prunus avium).
Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na czereśnia (cerasus avium, prunus avium).
  • Dodano:
  • Autor: