Definicja CZOSNEK (ALLIUM SATIVUM): Pochodzący z Azji Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza intensywny zapach i mocne właściwości bakterio- i grzybobójcze. Zawiera witaminy z gatunku B, w pierwszej kolejności B1, substancje cukrowe, pektyny, związki magnezu, selenu, cynku, wapnia, fosforu. Stosowany jest do zup, sałatek, majonezów, potraw z ziemniaków i duszonych jarzyn. We Francji dostępny jest sos czosnkowy, w Grecji i Rosji – czosnek marynowany albo kiszony. Wchodzi w skład licznych mieszanek przyprawowych. Zasadotwórczy. Używany w leczeniu infekcji dróg oddechowych, zapaleń zatok i oskrzeli, kataru. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, jest służący jako lek przeciwmiażdżycowy, służący zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i czyraków
Czym jest CZOSNEK (Allium sativum znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CZARNA JAGODA (Vaccinium Myrtillus):
- Gotowanie czernica, rosnąca w stanie dzikim. Jadalne są kuliste, fioletowo-czarne owoce-jagody. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, sole mineralne (związki potasu, wapnia, cynku i żelaza), prowitaminę A czosnek (allium sativum) co znaczy.
- Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
- Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy czosnek (allium sativum) krzyżówka.
- Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
- Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 czosnek (allium sativum) co to jest.
- Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
- Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy czosnek (allium sativum) słownik.
- Przygotowanie CYNAMON (Cinnamonum Zeylanicum):
- Gotowanie tropikalnego drzewa z rodz. wawrzynowatych, cynamonowca cejlońskiego. Uprawiany w Indiach, na Jawie, Sumatrze i w Malezji. Znany jest także cynamonowiec chiński (kasja), lecz z racji na czosnek (allium sativum) czym jest.