sativum allium czosnek definicja
Dla wegetarian CZOSNEK (Allium sativum). Słownik roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy.

Czy przydatne?

Dieta CZOSNEK (Allium sativum)

CZOSNEK (Allium sativum przygotowanie
Przygotowanie czosnek (allium sativum) dieta

Definicja CZOSNEK (ALLIUM SATIVUM): Pochodzący z Azji Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza intensywny zapach i mocne właściwości bakterio- i grzybobójcze. Zawiera witaminy z gatunku B, w pierwszej kolejności B1, substancje cukrowe, pektyny, związki magnezu, selenu, cynku, wapnia, fosforu. Stosowany jest do zup, sałatek, majonezów, potraw z ziemniaków i duszonych jarzyn. We Francji dostępny jest sos czosnkowy, w Grecji i Rosji – czosnek marynowany albo kiszony. Wchodzi w skład licznych mieszanek przyprawowych. Zasadotwórczy. Używany w leczeniu infekcji dróg oddechowych, zapaleń zatok i oskrzeli, kataru. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, jest służący jako lek przeciwmiażdżycowy, służący zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i czyraków

Czym jest CZOSNEK (Allium sativum znaczenie w Słownik wege C.

Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże czosnek (allium sativum).
Przygotowanie CYTRYNA (Citrus Limon):
Gotowanie zielonego drzewa pochodzącego z Chin, o kwaśnym miąższu. Zasadotwórcza mimo kwaśnego smaku, wbrew obiegowym opiniom nie jest bardzo bogata w witaminę C – zawiera do 80 mg tej witaminy w 100 g, w czosnek (allium sativum).
Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy czosnek (allium sativum).
Przygotowanie CZARNUSZKA (Nigella Sativa):
Gotowanie nasiona rośliny z rodz. jaskrowatych o gorzkawym, korzennym smaku i mocnym zapachu. Stosowane do posypywania pieczywa i jako bonus do przetworów warzywnych i do produkcji olejku eterycznego. Niekiedy czosnek (allium sativum).
Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy czosnek (allium sativum).
  • Dodano:
  • Autor: