
Definicja CZOSNEK (ALLIUM SATIVUM): Pochodzący z Azji Środkowej krewny cebuli, znany jako roślina uprawna od kilku tys. lat. Do Europy dotarł poprzez Bliski Wschód. Ma ostry, piekący smak. Jest bogaty w organiczne związki siarki, którym zawdzięcza intensywny zapach i mocne właściwości bakterio- i grzybobójcze. Zawiera witaminy z gatunku B, w pierwszej kolejności B1, substancje cukrowe, pektyny, związki magnezu, selenu, cynku, wapnia, fosforu. Stosowany jest do zup, sałatek, majonezów, potraw z ziemniaków i duszonych jarzyn. We Francji dostępny jest sos czosnkowy, w Grecji i Rosji – czosnek marynowany albo kiszony. Wchodzi w skład licznych mieszanek przyprawowych. Zasadotwórczy. Używany w leczeniu infekcji dróg oddechowych, zapaleń zatok i oskrzeli, kataru. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, jest służący jako lek przeciwmiażdżycowy, służący zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i czyraków
Czym jest CZOSNEK (Allium sativum znaczenie w Słownik wege C.
- Przygotowanie CUKINIA (Curcubita Pepo):
- Gotowanie dyniowatych, pochodząca najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. Blisko spokrewniona z kabaczkiem. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, delikatniejszy w smaku od kabaczka, najsmaczniejszy czosnek (allium sativum).
- Przygotowanie CHILLI (Capsicum Frutenscens):
- Gotowanie małe, czerwone i zielone, ostre w smaku owoce papryki krzewiastej pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej, uprawianej w państwach tropikalnych. Zaostrzają smak potraw, sosów i pikli. Świeże czosnek (allium sativum).
- Przygotowanie CHRZAN POSPOLITY (Armoracia Lapathifolia):
- Gotowanie krzyżowych pochodząca z Europy Wschodniej. Swój charakterystyczny zapach i ostry, palący smak zawdzięcza sinigrinie – glikozydowi siarkowemu, który w trakcie rozpadu wytwarza olejek gorczycowy czosnek (allium sativum).
- Przygotowanie CZEREŚNIA (Cerasus Avium, Prunus Avium):
- Gotowanie uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone albo czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, w pierwszej kolejności prowitaminy A, witamin z gatunku B (B1, B2, PP) i C czosnek (allium sativum).
- Przygotowanie CEBULA JADALNA (Allium Cepa):
- Gotowanie Środkowej, gdzie do dziś rośnie w stanie dzikim. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Jej wartość kaloryczna jest niewielka, jest jednak dość bogata w witaminę C, witaminy z gatunku B (B1 czosnek (allium sativum).