paradi citrus grapefruit definicja
Dla wegetarian GRAPEFRUIT (Citrus paradisi). Słownik XVIII wieku na wyspie Barbados, aktualnie.

Czy przydatne?

Dieta GRAPEFRUIT (Citrus paradisi)

GRAPEFRUIT (Citrus paradisi przygotowanie
Przygotowanie grapefruit (citrus paradisi) dieta

Definicja GRAPEFRUIT (CITRUS PARADISI): Owoce wiecznie zielonego drzewa cytrusowego, odkrytego w XVIII wieku na wyspie Barbados, aktualnie uprawianego w subtropikalnych rejonach Ameryki i Azji. Spore, żółte albo żółto-czerwone owoce, zgromadzone w grona, mają soczysty, słodko-kwaśny i lekko gorzkawy miąższ. Cenione za walory smakowe i dietetyczno-zdrowotne, spożywane są na surowo albo w formie soku. Niskokaloryczne, zawierają związki potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku, niewielkie ilości witamin z gatunku B i dość wiele witaminy C. Składniki zawarte w grejpfrutach przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych w układzie krążenia

Czym jest GRAPEFRUIT (Citrus paradisi znaczenie w Słownik wege G.

Przygotowanie GROCH (Pisum Sativum):
Gotowanie najstarszych roślin uprawnych, znana już w epoce kamienia i brązu. Świeży zawiera przeciętnie 75 g wody (w 100 g), 7 g białka, 0,4 g tłuszczu, 11 g cukrów. Jest wysokokaloryczny, zasadotwórczy grapefruit (citrus paradisi).
Przygotowanie GRUSZKA (Pyrus Communis):
Gotowanie 5 tys. odmian, które dostarczają wydłużonych, soczystych, miękkich i intensywnie pachnących owoców. Do najpopularniejszych należą lukasówka, narada, faworytka (klapsa) i komisówka. Gruszki są grapefruit (citrus paradisi).
Przygotowanie GORCZYCA (Sinapis):
Gotowanie używa się nasion rośliny z rodz. krzyżowych, zawierających olejki eteryczne, glikozyd sinigrinę i do 40% tłuszczu. Po wytłoczeniu oleju (stosowanego do celów farmaceutycznych) sproszkowane nasiona grapefruit (citrus paradisi).
Przygotowanie GOŹDZIKI (Eugenia Caryohyllata):
Gotowanie używa się częściowo rozwiniętych suszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego – drzewa pochodzącego z Moluków, zwanych Wyspami Korzennymi. Znane od tysiącleci w Chinach, mają czerwonobrązową grapefruit (citrus paradisi).
Przygotowanie GAŁKA MUSZKATOŁOWA (Myristica Fragrans):
Gotowanie mięsistej osłonki owoc drzewa – muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Indonezji. Zawiera olejek eteryczny i dużo związków tłuszczowych. Z racji na mocny zapach i korzenny smak jest stosowana do grapefruit (citrus paradisi).
  • Dodano:
  • Autor: