sativum pum groch definicja
Dla wegetarian GROCH (Pisum sativum). Słownik kamienia i brązu. Świeży zawiera przeciętnie 75 g.

Czy przydatne?

Dieta GROCH (Pisum sativum)

GROCH (Pisum sativum przygotowanie
Przygotowanie groch (pisum sativum) dieta

Definicja GROCH (PISUM SATIVUM): Jedna z najstarszych roślin uprawnych, znana już w epoce kamienia i brązu. Świeży zawiera przeciętnie 75 g wody (w 100 g), 7 g białka, 0,4 g tłuszczu, 11 g cukrów. Jest wysokokaloryczny, zasadotwórczy, bogaty w witaminy z gatunku B (w szczególności groch suchy). Młody groszek ma z kolei znacząco więcej witaminy E i soli fosforu i potasu. Sporządza się z niego zupy, jest składnikiem dań tak zwany jednogarnkowych, świeży dodaje się do sałatek albo konserwuje

Czym jest GROCH (Pisum sativum znaczenie w Słownik wege G.

Przygotowanie GAŁKA MUSZKATOŁOWA (Myristica Fragrans):
Gotowanie mięsistej osłonki owoc drzewa – muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Indonezji. Zawiera olejek eteryczny i dużo związków tłuszczowych. Z racji na mocny zapach i korzenny smak jest stosowana do groch (pisum sativum).
Przygotowanie GRAPEFRUIT (Citrus Paradisi):
Gotowanie zielonego drzewa cytrusowego, odkrytego w XVIII wieku na wyspie Barbados, aktualnie uprawianego w subtropikalnych rejonach Ameryki i Azji. Spore, żółte albo żółto-czerwone owoce, zgromadzone w grona groch (pisum sativum).
Przygotowanie GOŹDZIKI (Eugenia Caryohyllata):
Gotowanie używa się częściowo rozwiniętych suszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego – drzewa pochodzącego z Moluków, zwanych Wyspami Korzennymi. Znane od tysiącleci w Chinach, mają czerwonobrązową groch (pisum sativum).
Przygotowanie GRUSZKA (Pyrus Communis):
Gotowanie 5 tys. odmian, które dostarczają wydłużonych, soczystych, miękkich i intensywnie pachnących owoców. Do najpopularniejszych należą lukasówka, narada, faworytka (klapsa) i komisówka. Gruszki są groch (pisum sativum).
Przygotowanie GRYKA:
Gotowanie specyficznym, intensywnym smakiem. Stanowi tradycyjny, fundamentalny pokarm w Rosji, Europie Wschodniej, częściach Azji Centralnej i Północnej. Z racji na trudne warunki pogodowe, jakie musi groch (pisum sativum).
  • Dodano:
  • Autor: