
Definicja GROCH (PISUM SATIVUM): Jedna z najstarszych roślin uprawnych, znana już w epoce kamienia i brązu. Świeży zawiera przeciętnie 75 g wody (w 100 g), 7 g białka, 0,4 g tłuszczu, 11 g cukrów. Jest wysokokaloryczny, zasadotwórczy, bogaty w witaminy z gatunku B (w szczególności groch suchy). Młody groszek ma z kolei znacząco więcej witaminy E i soli fosforu i potasu. Sporządza się z niego zupy, jest składnikiem dań tak zwany jednogarnkowych, świeży dodaje się do sałatek albo konserwuje
Czym jest GROCH (Pisum sativum znaczenie w Słownik wege G.
- Przygotowanie GRYKA:
- Gotowanie specyficznym, intensywnym smakiem. Stanowi tradycyjny, fundamentalny pokarm w Rosji, Europie Wschodniej, częściach Azji Centralnej i Północnej. Z racji na trudne warunki pogodowe, jakie musi groch (pisum sativum).
- Przygotowanie GRAPEFRUIT (Citrus Paradisi):
- Gotowanie zielonego drzewa cytrusowego, odkrytego w XVIII wieku na wyspie Barbados, aktualnie uprawianego w subtropikalnych rejonach Ameryki i Azji. Spore, żółte albo żółto-czerwone owoce, zgromadzone w grona groch (pisum sativum).
- Przygotowanie GRUSZKA (Pyrus Communis):
- Gotowanie 5 tys. odmian, które dostarczają wydłużonych, soczystych, miękkich i intensywnie pachnących owoców. Do najpopularniejszych należą lukasówka, narada, faworytka (klapsa) i komisówka. Gruszki są groch (pisum sativum).
- Przygotowanie GOŹDZIKI (Eugenia Caryohyllata):
- Gotowanie używa się częściowo rozwiniętych suszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego – drzewa pochodzącego z Moluków, zwanych Wyspami Korzennymi. Znane od tysiącleci w Chinach, mają czerwonobrązową groch (pisum sativum).
- Przygotowanie GORCZYCA (Sinapis):
- Gotowanie używa się nasion rośliny z rodz. krzyżowych, zawierających olejki eteryczne, glikozyd sinigrinę i do 40% tłuszczu. Po wytłoczeniu oleju (stosowanego do celów farmaceutycznych) sproszkowane nasiona groch (pisum sativum).