commun pyrus gruszka definicja
Dla wegetarian GRUSZKA (Pyrus communis). Słownik wydłużonych, soczystych, miękkich i intensywnie.

Czy przydatne?

Dieta GRUSZKA (Pyrus communis)

GRUSZKA (Pyrus communis przygotowanie
Przygotowanie gruszka (pyrus communis) dieta

Definicja GRUSZKA (PYRUS COMMUNIS): Uprawia się powyżej 5 tys. odmian, które dostarczają wydłużonych, soczystych, miękkich i intensywnie pachnących owoców. Do najpopularniejszych należą lukasówka, narada, faworytka (klapsa) i komisówka. Gruszki są niskokaloryczne, zawierają wiele cukrów (około 10%), niewielkie ilości kwasów organicznych (jabłkowego i cytrynowego), witamin (C, B1, B2, PP) i soli mineralnych (związki potasu, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu), należą przy tym do nielicznych owoców zawierających jod. Są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, do suszenia i na przetwory (kompoty, dżemy, soki i marynaty). Gruszki są popularnym owocem deserowym podawanym z czekoladą i kremem i sosem szodonowym. Z racji na dość sporą zawartość błonnika i pektyn regulują pracę przewodu pokarmowego. Odwar z suszonych gruszek jest służący jako lek w przeziębieniach z gorączką i kaszlem i w biegunkach. Sok ze świeżych owoców ma dość mocne właściwości moczopędne i sugerowany jest w leczeniu kamicy moczowej

Czym jest GRUSZKA (Pyrus communis znaczenie w Słownik wege G.

Przygotowanie GAŁKA MUSZKATOŁOWA (Myristica Fragrans):
Gotowanie mięsistej osłonki owoc drzewa – muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Indonezji. Zawiera olejek eteryczny i dużo związków tłuszczowych. Z racji na mocny zapach i korzenny smak jest stosowana do gruszka (pyrus communis).
Przygotowanie GROCH (Pisum Sativum):
Gotowanie najstarszych roślin uprawnych, znana już w epoce kamienia i brązu. Świeży zawiera przeciętnie 75 g wody (w 100 g), 7 g białka, 0,4 g tłuszczu, 11 g cukrów. Jest wysokokaloryczny, zasadotwórczy gruszka (pyrus communis).
Przygotowanie GOŹDZIKI (Eugenia Caryohyllata):
Gotowanie używa się częściowo rozwiniętych suszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego – drzewa pochodzącego z Moluków, zwanych Wyspami Korzennymi. Znane od tysiącleci w Chinach, mają czerwonobrązową gruszka (pyrus communis).
Przygotowanie GORCZYCA (Sinapis):
Gotowanie używa się nasion rośliny z rodz. krzyżowych, zawierających olejki eteryczne, glikozyd sinigrinę i do 40% tłuszczu. Po wytłoczeniu oleju (stosowanego do celów farmaceutycznych) sproszkowane nasiona gruszka (pyrus communis).
Przygotowanie GRYKA:
Gotowanie specyficznym, intensywnym smakiem. Stanowi tradycyjny, fundamentalny pokarm w Rosji, Europie Wschodniej, częściach Azji Centralnej i Północnej. Z racji na trudne warunki pogodowe, jakie musi gruszka (pyrus communis).
  • Dodano:
  • Autor: