użyć commun pyrus gruszka definicja
Dla wegetarian GRUSZKA (Pyrus communis). Słownik wydłużonych, soczystych, miękkich i intensywnie.

Czy przydatne?

Wege GRUSZKA (Pyrus communis)

GRUSZKA (Pyrus communis wege
GRUSZKA (Pyrus communis) wege

Definicja: Uprawia się powyżej 5 tys. odmian, które dostarczają wydłużonych, soczystych, miękkich i intensywnie pachnących owoców. Do najpopularniejszych należą lukasówka, narada, faworytka (klapsa) i komisówka. Gruszki są niskokaloryczne, zawierają wiele cukrów (około 10%), niewielkie ilości kwasów organicznych (jabłkowego i cytrynowego), witamin (C, B1, B2, PP) i soli mineralnych (związki potasu, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu), należą przy tym do nielicznych owoców zawierających jod. Są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, do suszenia i na przetwory (kompoty, dżemy, soki i marynaty). Gruszki są popularnym owocem deserowym podawanym z czekoladą i kremem i sosem szodonowym. Z racji na dość sporą zawartość błonnika i pektyn regulują pracę przewodu pokarmowego. Odwar z suszonych gruszek jest służący jako lek w przeziębieniach z gorączką i kaszlem i w biegunkach. Sok ze świeżych owoców ma dość mocne właściwości moczopędne i sugerowany jest w leczeniu kamicy moczowej

Czym jest GRUSZKA (Pyrus communis znaczenie w Słownik wege G.