gryka definicja
Dla wegetarian GRYKA. Słownik tradycyjny, fundamentalny pokarm w Rosji, Europie Wschodniej.

Czy przydatne?

Dieta GRYKA

GRYKA przygotowanie
Przygotowanie gryka dieta

Definicja GRYKA: Odznacza się specyficznym, intensywnym smakiem. Stanowi tradycyjny, fundamentalny pokarm w Rosji, Europie Wschodniej, częściach Azji Centralnej i Północnej. Z racji na trudne warunki pogodowe, jakie musi przetrwać, jest najtwardsza ze wszystkich gatunków roślin zbożowych. Zawiera znaczące ilości lecytyny i sporo witaminy E, nie ma w niej z kolei glutenu. Korzystnie wpływa na mechanizm powstawania krwinek. Jej ziarna zazwyczaj się praży i spożywa w całości (kasza gryczana, prażona albo nie prażona, jako samodzielne danie albo jako bonus do potraw) albo połamane (kasza krakowska). Całe ziarna zawierają więcej substancji odżywczych. Mąka gryczana służy do wyrobu makaronów, klusek i placków

Czym jest GRYKA znaczenie w Słownik wege G.

Przygotowanie GORCZYCA (Sinapis):
Gotowanie używa się nasion rośliny z rodz. krzyżowych, zawierających olejki eteryczne, glikozyd sinigrinę i do 40% tłuszczu. Po wytłoczeniu oleju (stosowanego do celów farmaceutycznych) sproszkowane nasiona gryka.
Przygotowanie GAŁKA MUSZKATOŁOWA (Myristica Fragrans):
Gotowanie mięsistej osłonki owoc drzewa – muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Indonezji. Zawiera olejek eteryczny i dużo związków tłuszczowych. Z racji na mocny zapach i korzenny smak jest stosowana do gryka.
Przygotowanie GRUSZKA (Pyrus Communis):
Gotowanie 5 tys. odmian, które dostarczają wydłużonych, soczystych, miękkich i intensywnie pachnących owoców. Do najpopularniejszych należą lukasówka, narada, faworytka (klapsa) i komisówka. Gruszki są gryka.
Przygotowanie GOŹDZIKI (Eugenia Caryohyllata):
Gotowanie używa się częściowo rozwiniętych suszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego – drzewa pochodzącego z Moluków, zwanych Wyspami Korzennymi. Znane od tysiącleci w Chinach, mają czerwonobrązową gryka.
Przygotowanie GROCH (Pisum Sativum):
Gotowanie najstarszych roślin uprawnych, znana już w epoce kamienia i brązu. Świeży zawiera przeciętnie 75 g wody (w 100 g), 7 g białka, 0,4 g tłuszczu, 11 g cukrów. Jest wysokokaloryczny, zasadotwórczy gryka.
  • Dodano:
  • Autor: