domestica malus jabłko definicja
Dla wegetarian JABŁKO (Malus domestica). Słownik użytkowych i uprawnych. Istnieje powyżej 10 tys.

Czy przydatne?

Dieta JABŁKO (Malus domestica)

JABŁKO (Malus domestica przygotowanie
Przygotowanie jabłko (malus domestica) dieta

Definicja JABŁKO (MALUS DOMESTICA): Owoc jabłoni, będącej jednej z najstarszych roślin użytkowych i uprawnych. Istnieje powyżej 10 tys. odmian różniących się smakiem, aromatem, słodyczą, konsystencją, kształtem, barwą i rodzajem miąższu. Zawierają cukier, białka, witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy. Kwasy organiczne (raczej jabłkowy i cytrynowy) pobudzają pracę przewodu pokarmowego zwiększając wydzielanie soków trawiennych. Garbniki zawarte w jabłkach dezynfekują przewód pokarmowy, regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach. Pektyny rozpuszczają cholesterol i odgrywają ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. Ponadto jabłka dostarczają organizmowi soli wapnia, fosforu, potasu, magnezu i niewielkich ilości żelaza. Spożywa się je na surowo, suszone i w formie soku, dżemów i kompotów. Dodaje się je do ciast, puddingów, naleśników, omletów, tart, sałatek, lodów i galaretek, smaży w cieście, piecze i gotuje. Pieczone jabłka mogą wchodzić w skład lekkostrawnych diet i używane są przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Znajdują wykorzystanie w żywieniu osób chorych na reumatyzm, artretyzm i cukrzycę

Czym jest JABŁKO (Malus domestica znaczenie w Słownik wege J.

Przygotowanie JĘCZMIEŃ:
Gotowanie znanym zbożem, istniał już 4 tys. lat temu w Abisynii i Nepalu. Był tradycyjnym fundamentalnym pokarmem w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie i na Środkowym Wschodzie. Prócz wartości odżywczych jabłko (malus domestica).
Przygotowanie JARMUŻ (Brassica Oleracea Var. Sabellica):
Gotowanie kapustnych. Jadalne są spore, karbowane liście. Lekko zasadotwórczy, bogaty w wapń (200 mg w 100g), zawiera karoten (lepiej przyswajalny niż z marchwi), dość wiele witaminy C, niewielkie ilości E, B6 jabłko (malus domestica).
Przygotowanie JAŁOWIEC POSPOLITY (Juniperus Communis):
Gotowanie owoce – szyszkojagody o gorzko-słodkim smaku i mocnym zapachu krzewu rosnącego na półkuli północnej. Są stosowane do marynat, sosów i potraw z kapusty i do wyrobu ginu. Mają także działanie lecznicze jabłko (malus domestica).
  • Dodano:
  • Autor: