kalafior brassica oleracea definicja
Dla wegetarian KALAFIOR (Brassica oleracea var. botrytis). Słownik „róże” – rozgałęzione zgrubiałe.

Czy przydatne?

Dieta KALAFIOR (Brassica oleracea var. botrytis)

KALAFIOR (Brassica oleracea przygotowanie
Przygotowanie kalafior (brassica oleracea var. botrytis) dieta

Definicja KALAFIOR (BRASSICA OLERACEA VAR. BOTRYTIS): Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki. Kalafior jest zasadotwórczy, bogaty w witaminy z gatunku B, w pierwszej kolejności niacynę, i witaminę C. 100 g kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Pod względem zawartości soli mineralnych zbliżony do kapusty. Może być używany w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, w dietach przeciw zaparciom i dietach odchudzających

Czym jest KALAFIOR (Brassica oleracea znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
Przygotowanie KOPER OGRODOWY (Anethum Graveolens):
Gotowanie zielone pędy i liście i suszone nasiona rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Persji. Charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków, do kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
  • Dodano:
  • Autor: