użyć kalafior brassica definicja
Dla wegetarian KALAFIOR (Brassica oleracea var. botrytis). Słownik „róże” – rozgałęzione zgrubiałe.

Czy przydatne?

Wege KALAFIOR (Brassica oleracea var. botrytis)

KALAFIOR (Brassica oleracea wege
KALAFIOR (Brassica oleracea var. botrytis) wege

Definicja: Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki. Kalafior jest zasadotwórczy, bogaty w witaminy z gatunku B, w pierwszej kolejności niacynę, i witaminę C. 100 g kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Pod względem zawartości soli mineralnych zbliżony do kapusty. Może być używany w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, w dietach przeciw zaparciom i dietach odchudzających

Czym jest KALAFIOR (Brassica oleracea znaczenie w Słownik wege K.