kalafior brassica oleracea definicja
Dla wegetarian KALAFIOR (Brassica oleracea var. botrytis). Słownik „róże” – rozgałęzione zgrubiałe.

Czy przydatne?

Dieta KALAFIOR (Brassica oleracea var. botrytis)

KALAFIOR (Brassica oleracea przygotowanie
Przygotowanie kalafior (brassica oleracea var. botrytis) dieta

Definicja KALAFIOR (BRASSICA OLERACEA VAR. BOTRYTIS): Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki. Kalafior jest zasadotwórczy, bogaty w witaminy z gatunku B, w pierwszej kolejności niacynę, i witaminę C. 100 g kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Pod względem zawartości soli mineralnych zbliżony do kapusty. Może być używany w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, w dietach przeciw zaparciom i dietach odchudzających

Czym jest KALAFIOR (Brassica oleracea znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
Przygotowanie KAPARY (Capparus Spinosa):
Gotowanie oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kalafior (brassica oleracea var. botrytis).
  • Dodano:
  • Autor: