
Definicja KAPARY (CAPPARUS SPINOSA): Nie rozwinięte, oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie, konserwuje w roztworze solnym albo oliwie lub zalewa winem. Zawierają wiele witaminy C, nadają potrawom pikantny, kwaskowy smak. Przyprawia się nimi sosy, zakąski, potrawy z ryżu, pizzę i sałatki. W niektórych rejonach jada się także owoce i końce pędów
Czym jest KAPARY (Capparus spinosa znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
- Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kapary (capparus spinosa) co znaczy.
- Przygotowanie KMINEK (Carum Carvi):
- Gotowanie najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski kapary (capparus spinosa) krzyżówka.
- Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
- Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo kapary (capparus spinosa) co to jest.
- Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
- Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny kapary (capparus spinosa) słownik.
- Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
- Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kapary (capparus spinosa) czym jest.