kapusta pekińska brassica definicja
Dla wegetarian KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica pekinensis). Słownik siebie liściach. Zawiera wartościowe.

Czy przydatne?

Dieta KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica pekinensis)

KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica przygotowanie
Przygotowanie kapusta pekińska (brassica pekinensis) dieta

Definicja KAPUSTA PEKIŃSKA (BRASSICA PEKINENSIS): Wysoka, zwarta, o kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona

Czym jest KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kapusta pekińska (brassica pekinensis).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kapusta pekińska (brassica pekinensis).
Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kapusta pekińska (brassica pekinensis).
Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo kapusta pekińska (brassica pekinensis).
Przygotowanie KMINEK (Carum Carvi):
Gotowanie najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski kapusta pekińska (brassica pekinensis).
  • Dodano:
  • Autor: