carvi carum kminek definicja
Dla wegetarian KMINEK (Carum carvi). Słownik faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni.

Czy przydatne?

Dieta KMINEK (Carum carvi)

KMINEK (Carum carvi przygotowanie
Przygotowanie kminek (carum carvi) dieta

Definicja KMINEK (CARUM CARVI): Należy do najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski. Przyprawą są wygięte sierpowato owoce o długości 5 mm, z sporą zawartością olejku eterycznego, o szarobrunatnej barwie, mocnym zapachu i słodkawo-palącym smaku. Kminek dodawany jest do potraw, pieczywa, serów, marynat i kwaszonek, służy także do wyrobu nalewek. Ma także działanie lecznicze – wiatropędne, mlekopędne, żółciopędne, rozkurczowe. Znajduje wykorzystanie przy wzdęciach, braku łaknienia, kolkach, zaparciach

Czym jest KMINEK (Carum carvi znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica Pekinensis):
Gotowanie kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona kminek (carum carvi).
Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo kminek (carum carvi).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kminek (carum carvi).
Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kminek (carum carvi).
Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kminek (carum carvi).
  • Dodano:
  • Autor: