carvi carum kminek definicja
Dla wegetarian KMINEK (Carum carvi). Słownik faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni.

Czy przydatne?

Dieta KMINEK (Carum carvi)

KMINEK (Carum carvi przygotowanie
Przygotowanie kminek (carum carvi) dieta

Definicja KMINEK (CARUM CARVI): Należy do najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski. Przyprawą są wygięte sierpowato owoce o długości 5 mm, z sporą zawartością olejku eterycznego, o szarobrunatnej barwie, mocnym zapachu i słodkawo-palącym smaku. Kminek dodawany jest do potraw, pieczywa, serów, marynat i kwaszonek, służy także do wyrobu nalewek. Ma także działanie lecznicze – wiatropędne, mlekopędne, żółciopędne, rozkurczowe. Znajduje wykorzystanie przy wzdęciach, braku łaknienia, kolkach, zaparciach

Czym jest KMINEK (Carum carvi znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kminek (carum carvi).
Przygotowanie KAPARY (Capparus Spinosa):
Gotowanie oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie kminek (carum carvi).
Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny kminek (carum carvi).
Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kminek (carum carvi).
Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kminek (carum carvi).
  • Dodano:
  • Autor: