sativum coriandrum kolendra definicja
Dla wegetarian KOLENDRA (Coriandrum sativum). Słownik rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej.

Czy przydatne?

Dieta KOLENDRA (Coriandrum sativum)

KOLENDRA (Coriandrum sativum przygotowanie
Przygotowanie kolendra (coriandrum sativum) dieta

Definicja KOLENDRA (CORIANDRUM SATIVUM): Przyprawą są suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po wysuszeniu stosowane są do potraw pikantnych i słodkich, do ciast, pikli, do aromatyzowania wódek i likierów. Świeże liście zwane kinzą znajdują wykorzystanie w państwach śródziemnomorskich i azjatyckich, gdzie są dodawane do sałatek, zup i sosów. Nasion używa się do marynowania ogórków i grzybów. Kolendra jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Ma działanie lecznicze – rozkurczowe i żołądkowe. Służy jako lek wspomagający w chorobach pęcherzyka żółciowego, nieżycie niedokwaśnym żołądka, nadmiernej fermentacji jelitowej

Czym jest KOLENDRA (Coriandrum sativum znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica Pekinensis):
Gotowanie kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona kolendra (coriandrum sativum).
Przygotowanie KMINEK (Carum Carvi):
Gotowanie najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski kolendra (coriandrum sativum).
Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo kolendra (coriandrum sativum).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kolendra (coriandrum sativum).
Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kolendra (coriandrum sativum).
  • Dodano:
  • Autor: