Definicja KOLENDRA (CORIANDRUM SATIVUM): Przyprawą są suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po wysuszeniu stosowane są do potraw pikantnych i słodkich, do ciast, pikli, do aromatyzowania wódek i likierów. Świeże liście zwane kinzą znajdują wykorzystanie w państwach śródziemnomorskich i azjatyckich, gdzie są dodawane do sałatek, zup i sosów. Nasion używa się do marynowania ogórków i grzybów. Kolendra jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Ma działanie lecznicze – rozkurczowe i żołądkowe. Służy jako lek wspomagający w chorobach pęcherzyka żółciowego, nieżycie niedokwaśnym żołądka, nadmiernej fermentacji jelitowej
Czym jest KOLENDRA (Coriandrum sativum znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
- Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny kolendra (coriandrum sativum) co znaczy.
- Przygotowanie KOPER OGRODOWY (Anethum Graveolens):
- Gotowanie zielone pędy i liście i suszone nasiona rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Persji. Charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków, do kolendra (coriandrum sativum) krzyżówka.
- Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
- Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kolendra (coriandrum sativum) co to jest.
- Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
- Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kolendra (coriandrum sativum) słownik.
- Przygotowanie KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica Pekinensis):
- Gotowanie kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona kolendra (coriandrum sativum) czym jest.