
Definicja KOLENDRA (CORIANDRUM SATIVUM): Przyprawą są suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po wysuszeniu stosowane są do potraw pikantnych i słodkich, do ciast, pikli, do aromatyzowania wódek i likierów. Świeże liście zwane kinzą znajdują wykorzystanie w państwach śródziemnomorskich i azjatyckich, gdzie są dodawane do sałatek, zup i sosów. Nasion używa się do marynowania ogórków i grzybów. Kolendra jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Ma działanie lecznicze – rozkurczowe i żołądkowe. Służy jako lek wspomagający w chorobach pęcherzyka żółciowego, nieżycie niedokwaśnym żołądka, nadmiernej fermentacji jelitowej
Czym jest KOLENDRA (Coriandrum sativum znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kolendra (coriandrum sativum) co znaczy.
- Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
- Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo kolendra (coriandrum sativum) krzyżówka.
- Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
- Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kolendra (coriandrum sativum) co to jest.
- Przygotowanie KUKURYDZA (Zea Mays):
- Gotowanie uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo kolendra (coriandrum sativum) słownik.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kolendra (coriandrum sativum) czym jest.