sativum coriandrum kolendra definicja
Dla wegetarian KOLENDRA (Coriandrum sativum). Słownik rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej.

Czy przydatne?

Dieta KOLENDRA (Coriandrum sativum)

KOLENDRA (Coriandrum sativum przygotowanie
Przygotowanie kolendra (coriandrum sativum) dieta

Definicja KOLENDRA (CORIANDRUM SATIVUM): Przyprawą są suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po wysuszeniu stosowane są do potraw pikantnych i słodkich, do ciast, pikli, do aromatyzowania wódek i likierów. Świeże liście zwane kinzą znajdują wykorzystanie w państwach śródziemnomorskich i azjatyckich, gdzie są dodawane do sałatek, zup i sosów. Nasion używa się do marynowania ogórków i grzybów. Kolendra jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Ma działanie lecznicze – rozkurczowe i żołądkowe. Służy jako lek wspomagający w chorobach pęcherzyka żółciowego, nieżycie niedokwaśnym żołądka, nadmiernej fermentacji jelitowej

Czym jest KOLENDRA (Coriandrum sativum znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu kolendra (coriandrum sativum).
Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo kolendra (coriandrum sativum).
Przygotowanie KMINEK (Carum Carvi):
Gotowanie najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski kolendra (coriandrum sativum).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kolendra (coriandrum sativum).
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kolendra (coriandrum sativum).
  • Dodano:
  • Autor: