koper ogrodowy anethum definicja
Dla wegetarian KOPER OGRODOWY (Anethum graveolens). Słownik rośliny z rodz. baldaszkowatych.

Czy przydatne?

Dieta KOPER OGRODOWY (Anethum graveolens)

KOPER OGRODOWY (Anethum przygotowanie
Przygotowanie koper ogrodowy (anethum graveolens) dieta

Definicja KOPER OGRODOWY (ANETHUM GRAVEOLENS): Świeże albo suszone zielone pędy i liście i suszone nasiona rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Persji. Charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków, do majonezu, masła ziołowego, potraw z jaj i twarogów. Przyrządza się z niego sos i zupę, jest stosowany również do marynat i kiszonek

Czym jest KOPER OGRODOWY (Anethum znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich koper ogrodowy (anethum graveolens).
Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo koper ogrodowy (anethum graveolens).
Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny koper ogrodowy (anethum graveolens).
Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu koper ogrodowy (anethum graveolens).
Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po koper ogrodowy (anethum graveolens).
  • Dodano:
  • Autor: