mays kukurydza definicja
Dla wegetarian KUKURYDZA (Zea mays). Słownik rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której.

Czy przydatne?

Dieta KUKURYDZA (Zea mays)

KUKURYDZA (Zea mays przygotowanie
Przygotowanie kukurydza (zea mays) dieta

Definicja KUKURYDZA (ZEA MAYS): Zbożowa roślina uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo konserwowaną, a również kukurydzę pękającą. Kukurydza charakteryzuje się sporą wartością odżywczą, zawiera wiele węglowodanów, znaczące ilości prowitaminy A i witaminy E, wiele potasu (300 mg w 100 g), magnezu i fosforu. Zawiera niewielkie ilości białka. Ziarno kukurydzy dodaje się do sałatek i farszów, z mąki przyrządza mamałygę, placki i budynie. Z racji na znikomą zawartość glutenu nie nadaje się do wypieków. Skrobia kukurydziana służy do zagęszczania zup i sosów

Czym jest KUKURYDZA (Zea mays znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kukurydza (zea mays) co to jest.
Przygotowanie KMINEK (Carum Carvi):
Gotowanie najstarszych przypraw, znajdowano go w grobach faraonów. W Polsce występuje najczęściej dwuletni kminek zwykły z rodz. baldaszkowatych, na Bliskim Wschodzie rozpowszechniony jest kminek rzymski kukurydza (zea mays) definicja.
Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kukurydza (zea mays) co znaczy.
Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kukurydza (zea mays) słownik.
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kukurydza (zea mays) znaczenie.
  • Dodano:
  • Autor: