mays kukurydza definicja
Dla wegetarian KUKURYDZA (Zea mays). Słownik rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której.

Czy przydatne?

Dieta KUKURYDZA (Zea mays)

KUKURYDZA (Zea mays przygotowanie
Przygotowanie kukurydza (zea mays) dieta

Definicja KUKURYDZA (ZEA MAYS): Zbożowa roślina uprawna, pochodząca z Meksyku, należąca do rodziny traw. Rozróżnia się kukurydzę zwykłą, z której produkuje się mąkę i kaszę (tak zwany polentę); kukurydzę cukrową, spożywaną na surowo, mrożoną albo konserwowaną, a również kukurydzę pękającą. Kukurydza charakteryzuje się sporą wartością odżywczą, zawiera wiele węglowodanów, znaczące ilości prowitaminy A i witaminy E, wiele potasu (300 mg w 100 g), magnezu i fosforu. Zawiera niewielkie ilości białka. Ziarno kukurydzy dodaje się do sałatek i farszów, z mąki przyrządza mamałygę, placki i budynie. Z racji na znikomą zawartość glutenu nie nadaje się do wypieków. Skrobia kukurydziana służy do zagęszczania zup i sosów

Czym jest KUKURYDZA (Zea mays znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KAPARY (Capparus Spinosa):
Gotowanie oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie kukurydza (zea mays) co znaczy.
Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kukurydza (zea mays) krzyżówka.
Przygotowanie KURKUMA (Curcuma Longa):
Gotowanie sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą żółty imbir albo szafran indyjski , służące raczej jako barwnik zamiast szafranu kukurydza (zea mays) co to jest.
Przygotowanie KOPER OGRODOWY (Anethum Graveolens):
Gotowanie zielone pędy i liście i suszone nasiona rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Persji. Charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków, do kukurydza (zea mays) słownik.
Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo kukurydza (zea mays) czym jest.
  • Dodano:
  • Autor: