longa curcuma kurkuma definicja
Dla wegetarian KURKUMA (Curcuma longa). Słownik pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane.

Czy przydatne?

Dieta KURKUMA (Curcuma longa)

KURKUMA (Curcuma longa przygotowanie
Przygotowanie kurkuma (curcuma longa) dieta

Definicja KURKUMA (CURCUMA LONGA): Suszone i sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą "żółty imbir" albo "szafran indyjski", służące raczej jako barwnik zamiast szafranu. Kurkuma jest składnikiem curry, dodaje się ją do fasoli, ryżu, czatnejów i pikli

Czym jest KURKUMA (Curcuma longa znaczenie w Słownik wege K.

Przygotowanie KAPARY (Capparus Spinosa):
Gotowanie oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie kurkuma (curcuma longa).
Przygotowanie KOLENDRA (Coriandrum Sativum):
Gotowanie suszone owoce i świeże ziele jednorocznej rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Azji. Dojrzałe, kuliste owoce o brunatnożółtej barwie mają słodkawo-korzenny smak i cytrynowy aromat. Po kurkuma (curcuma longa).
Przygotowanie KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica Pekinensis):
Gotowanie kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona kurkuma (curcuma longa).
Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kurkuma (curcuma longa).
Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny kurkuma (curcuma longa).
  • Dodano:
  • Autor: