
Definicja KURKUMA (CURCUMA LONGA): Suszone i sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą "żółty imbir" albo "szafran indyjski", służące raczej jako barwnik zamiast szafranu. Kurkuma jest składnikiem curry, dodaje się ją do fasoli, ryżu, czatnejów i pikli
Czym jest KURKUMA (Curcuma longa znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KOPER OGRODOWY (Anethum Graveolens):
- Gotowanie zielone pędy i liście i suszone nasiona rośliny z rodz. baldaszkowatych, pochodzącej z Persji. Charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dodawany jest do sałatek z ogórków, pomidorów i ziemniaków, do kurkuma (curcuma longa).
- Przygotowanie KAPUSTA GŁOWIASTA (Brassica Oleracea Var. Capitata):
- Gotowanie zamkniętą głowę, liście kruche, białe albo czerwone (w zależności od odmiany). Cieszyła się ogromnym uznaniem w kuchni staropolskiej, przyrządzano z niej bigos i groch z kapustą. Spożywana na surowo kurkuma (curcuma longa).
- Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
- Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kurkuma (curcuma longa).
- Przygotowanie KAPARY (Capparus Spinosa):
- Gotowanie oliwkowozielone pączki kwiatowe krzewu ciernistego pochodzącego z Azji Wschodniej i uprawianego aktualnie w państwach śródziemnomorskich, w Azji i Ameryce Północnej. Marynuje się je w occie kurkuma (curcuma longa).
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kurkuma (curcuma longa).