Definicja KURKUMA (CURCUMA LONGA): Suszone i sproszkowane kłącza rośliny z rodz. imbirowatych, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej. Znane również pod nazwą "żółty imbir" albo "szafran indyjski", służące raczej jako barwnik zamiast szafranu. Kurkuma jest składnikiem curry, dodaje się ją do fasoli, ryżu, czatnejów i pikli
Czym jest KURKUMA (Curcuma longa znaczenie w Słownik wege K.
- Przygotowanie KALAFIOR (Brassica Oleracea Var. Botrytis):
- Gotowanie Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, a więc „róże” – rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je także w formie surówki kurkuma (curcuma longa) co znaczy.
- Przygotowanie KOPER WŁOSKI - FENKUŁ (Foeniculum Vulgare):
- Gotowanie nasiona (przypominające smakiem i zapachem anyżek) i świeże pędy wieloletniej rośliny z rodz. baldaszkowatych, rosnącej dziko w Azji Środkowej i uprawianej na pozostałych kontynentach. Dodaje się je kurkuma (curcuma longa) krzyżówka.
- Przygotowanie KAPUSTA PEKIŃSKA (Brassica Pekinensis):
- Gotowanie kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach. Zawiera wartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, i gotowana i duszona kurkuma (curcuma longa) co to jest.
- Przygotowanie KARDAMON (Elettaria Cardamomum):
- Gotowanie kardamonu malabarskiego, byliny z rodz. imbirowatych, o bulwiastych kłączach, pochodzącej z Indii i uprawianej w strefie tropikalnej. Mają brunatną barwę, nieregularny kształt, intensywny korzenny kurkuma (curcuma longa) słownik.
- Przygotowanie KAPUSTA BRUKSELSKA (Brassica Oleracea Var. Gemmifera):
- Gotowanie kapustka wyrastająca na wysokiej, zdrewniałej łodydze. Spożywana w sałatkach, gotowana (jak kalafior), smażona, zapiekana z sosem serowym albo pod beszamelem. Zawiera najwięcej białka ze wszystkich kurkuma (curcuma longa) czym jest.