Definicja MAJERANEK (ORIGANUM MAJORANA): Świeże albo suszone liście i wysuszony kwiatostan jednorocznej rośliny pochodzącej z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają olejki eteryczne, garbniki i goryczkę, odznaczają się mocnym korzennym zapachem i ostrym smakiem. Suszonymi liśćmi przyprawia się potrawy z grochu, warzyw, sosy, smażone ziemniaki. Świeże dodawane są do zup, jajek, sera i pizzy
Czym jest MAJERANEK (Origanum majorana znaczenie w Słownik wege M.
- Przygotowanie MORELA (Armeniaca Vulgaris):
- Gotowanie Europy zostało sprowadzone poprzez Arabów w początkach ery nowożytnej. Jadalne są kuliste owoce (pestkowce) o barwie pomarańczowej, z omszałą skórką. Zawierają bardzo wiele witaminy A (najwięcej ze majeranek (origanum majorana) co znaczy.
- Przygotowanie MALINA WŁAŚCIWA (Rubus Idaeus):
- Gotowanie różowatych narastający dziko i hodowany. Soczyste i aromatyczne owoce złożone z drobnych pestkowców dostarczają znaczących ilości witaminy C (prawie tyle samo co cytryny). Zawierają błonnik majeranek (origanum majorana) krzyżówka.
- Przygotowanie MIĘTA (Mentha Sp.):
- Gotowanie kilkuset odmianach. W najwyższym stopniu ceniona jest mięta pieprzowa (Mentha piperita), najpopularniejsza mięta polna (Mentha arvensis). Liście zawierają olejek eteryczny, którego kluczowym majeranek (origanum majorana) co to jest.
- Przygotowanie MARCHEW (Daucus Carota):
- Gotowanie Stanowi bogate źródło witamin A, B1, B2, B6, D, E, K, PP i związków żelaza, fosforu, potasu, jodu, wapnia, miedzi, kobaltu. Spożywana w sałatkach i surówkach, dodawana do zup i potraw warzywnych majeranek (origanum majorana) słownik.