malina właściwa rubus idaeus definicja
Dla wegetarian MALINA WŁAŚCIWA (Rubus idaeus). Słownik Soczyste i aromatyczne owoce złożone z.

Czy przydatne?

Dieta MALINA WŁAŚCIWA (Rubus idaeus)

MALINA WŁAŚCIWA (Rubus idaeus przygotowanie
Przygotowanie malina właściwa (rubus idaeus) dieta

Definicja MALINA WŁAŚCIWA (RUBUS IDAEUS): Krzew z rodz. różowatych narastający dziko i hodowany. Soczyste i aromatyczne owoce złożone z drobnych pestkowców dostarczają znaczących ilości witaminy C (prawie tyle samo co cytryny). Zawierają błonnik, prowitaminę A, witaminy z gatunku B, cukry, pektyny, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy i salicylowy), sole żelaza i miedzi. Poleca się picie naparu z suszonych owoców maliny w przeziębieniach. Dzika malina ma słodkie, aromatyczne, delikatne owoce. Malina uprawiana ma dorodniejsze owoce ale słabszy aromat. Maliny jada się na surowo, robi z nich soki, konfitury, galaretki. Sok albo herbata z owoców malin od dawna znane są ze swego działania napotnego i służące przy przeziębieniach, grypach i anginach.Liście maliny zawierają garbniki, kwasy organiczne i sole mineralne. Zawarte w liściach substancje maja właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Od dawna sugerowane w sytuacjach biegunek, nieżytów przewodu pokarmowego, kolek jelitowych, przy bólach narządów rodnych. Medycyna tybetańska polecała liście maliny jako efektywny środek w nerwicach, infekcjach przewodu pokarmowego i układu oddechowego

Czym jest MALINA WŁAŚCIWA (Rubus idaeus znaczenie w Słownik wege M.

Przygotowanie MIĘTA (Mentha Sp.):
Gotowanie kilkuset odmianach. W najwyższym stopniu ceniona jest mięta pieprzowa (Mentha piperita), najpopularniejsza mięta polna (Mentha arvensis). Liście zawierają olejek eteryczny, którego kluczowym malina właściwa (rubus idaeus).
Przygotowanie MAJERANEK (Origanum Majorana):
Gotowanie liście i wysuszony kwiatostan jednorocznej rośliny pochodzącej z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają olejki eteryczne, garbniki i goryczkę, odznaczają się mocnym korzennym zapachem i ostrym malina właściwa (rubus idaeus).
Przygotowanie MARCHEW (Daucus Carota):
Gotowanie Stanowi bogate źródło witamin A, B1, B2, B6, D, E, K, PP i związków żelaza, fosforu, potasu, jodu, wapnia, miedzi, kobaltu. Spożywana w sałatkach i surówkach, dodawana do zup i potraw warzywnych malina właściwa (rubus idaeus).
Przygotowanie MORELA (Armeniaca Vulgaris):
Gotowanie Europy zostało sprowadzone poprzez Arabów w początkach ery nowożytnej. Jadalne są kuliste owoce (pestkowce) o barwie pomarańczowej, z omszałą skórką. Zawierają bardzo wiele witaminy A (najwięcej ze malina właściwa (rubus idaeus).
  • Dodano:
  • Autor: