mentha mięta definicja
Dla wegetarian MIĘTA (Mentha sp.). Słownik ceniona jest mięta pieprzowa (Mentha piperita.

Czy przydatne?

Dieta MIĘTA (Mentha sp.)

MIĘTA (Mentha sp przygotowanie
Przygotowanie mięta (mentha sp.) dieta

Definicja MIĘTA (MENTHA SP.): Występuje w kilkuset odmianach. W najwyższym stopniu ceniona jest mięta pieprzowa (Mentha piperita), najpopularniejsza mięta polna (Mentha arvensis). Liście zawierają olejek eteryczny, którego kluczowym składnikiem jest mentol, stąd mocny zapach i orzeźwiający smak. Świeżych liści mięty używa się do popularnego w Anglii sosu miętowego, octów i syropów, do sałatek owocowych, napojów, gotowanych młodych ziemniaków i groszku. Suszona mięta dzika dodawana jest do mieszanek przyprawowych

Czym jest MIĘTA (Mentha sp znaczenie w Słownik wege M.

Przygotowanie MALINA WŁAŚCIWA (Rubus Idaeus):
Gotowanie różowatych narastający dziko i hodowany. Soczyste i aromatyczne owoce złożone z drobnych pestkowców dostarczają znaczących ilości witaminy C (prawie tyle samo co cytryny). Zawierają błonnik mięta (mentha sp.).
Przygotowanie MAJERANEK (Origanum Majorana):
Gotowanie liście i wysuszony kwiatostan jednorocznej rośliny pochodzącej z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają olejki eteryczne, garbniki i goryczkę, odznaczają się mocnym korzennym zapachem i ostrym mięta (mentha sp.).
Przygotowanie MARCHEW (Daucus Carota):
Gotowanie Stanowi bogate źródło witamin A, B1, B2, B6, D, E, K, PP i związków żelaza, fosforu, potasu, jodu, wapnia, miedzi, kobaltu. Spożywana w sałatkach i surówkach, dodawana do zup i potraw warzywnych mięta (mentha sp.).
Przygotowanie MORELA (Armeniaca Vulgaris):
Gotowanie Europy zostało sprowadzone poprzez Arabów w początkach ery nowożytnej. Jadalne są kuliste owoce (pestkowce) o barwie pomarańczowej, z omszałą skórką. Zawierają bardzo wiele witaminy A (najwięcej ze mięta (mentha sp.).
  • Dodano:
  • Autor: