Definicja MIĘTA (MENTHA SP.): Występuje w kilkuset odmianach. W najwyższym stopniu ceniona jest mięta pieprzowa (Mentha piperita), najpopularniejsza mięta polna (Mentha arvensis). Liście zawierają olejek eteryczny, którego kluczowym składnikiem jest mentol, stąd mocny zapach i orzeźwiający smak. Świeżych liści mięty używa się do popularnego w Anglii sosu miętowego, octów i syropów, do sałatek owocowych, napojów, gotowanych młodych ziemniaków i groszku. Suszona mięta dzika dodawana jest do mieszanek przyprawowych
Czym jest MIĘTA (Mentha sp znaczenie w Słownik wege M.
- Przygotowanie MAJERANEK (Origanum Majorana):
- Gotowanie liście i wysuszony kwiatostan jednorocznej rośliny pochodzącej z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają olejki eteryczne, garbniki i goryczkę, odznaczają się mocnym korzennym zapachem i ostrym mięta (mentha sp.) co znaczy.
- Przygotowanie MORELA (Armeniaca Vulgaris):
- Gotowanie Europy zostało sprowadzone poprzez Arabów w początkach ery nowożytnej. Jadalne są kuliste owoce (pestkowce) o barwie pomarańczowej, z omszałą skórką. Zawierają bardzo wiele witaminy A (najwięcej ze mięta (mentha sp.) krzyżówka.
- Przygotowanie MARCHEW (Daucus Carota):
- Gotowanie Stanowi bogate źródło witamin A, B1, B2, B6, D, E, K, PP i związków żelaza, fosforu, potasu, jodu, wapnia, miedzi, kobaltu. Spożywana w sałatkach i surówkach, dodawana do zup i potraw warzywnych mięta (mentha sp.) co to jest.
- Przygotowanie MALINA WŁAŚCIWA (Rubus Idaeus):
- Gotowanie różowatych narastający dziko i hodowany. Soczyste i aromatyczne owoce złożone z drobnych pestkowców dostarczają znaczących ilości witaminy C (prawie tyle samo co cytryny). Zawierają błonnik mięta (mentha sp.) słownik.