Definicja MORELA (ARMENIACA VULGARIS): Pochodzi z Azji, do Europy zostało sprowadzone poprzez Arabów w początkach ery nowożytnej. Jadalne są kuliste owoce (pestkowce) o barwie pomarańczowej, z omszałą skórką. Zawierają bardzo wiele witaminy A (najwięcej ze wszystkich owoców), związków żelaza, fosforu, wapnia i potasu, niewielkie ilości witamin z gatunku B, witaminy B i PP. Są zasadotwórcze (nie mniej jednak suszone należą do w najwyższym stopniu zasadotwórczych owoców świata). Bardzo smaczne, spożywane w formie surowej albo suszonej, przetwarzane na kompoty, dżemy albo konfitur. Suszone znajdują wykorzystanie w leczeniu nadkwasoty
Czym jest MORELA (Armeniaca vulgaris znaczenie w Słownik wege M.
- Przygotowanie MIĘTA (Mentha Sp.):
- Gotowanie kilkuset odmianach. W najwyższym stopniu ceniona jest mięta pieprzowa (Mentha piperita), najpopularniejsza mięta polna (Mentha arvensis). Liście zawierają olejek eteryczny, którego kluczowym morela (armeniaca vulgaris) co znaczy.
- Przygotowanie MALINA WŁAŚCIWA (Rubus Idaeus):
- Gotowanie różowatych narastający dziko i hodowany. Soczyste i aromatyczne owoce złożone z drobnych pestkowców dostarczają znaczących ilości witaminy C (prawie tyle samo co cytryny). Zawierają błonnik morela (armeniaca vulgaris) krzyżówka.
- Przygotowanie MARCHEW (Daucus Carota):
- Gotowanie Stanowi bogate źródło witamin A, B1, B2, B6, D, E, K, PP i związków żelaza, fosforu, potasu, jodu, wapnia, miedzi, kobaltu. Spożywana w sałatkach i surówkach, dodawana do zup i potraw warzywnych morela (armeniaca vulgaris) co to jest.
- Przygotowanie MAJERANEK (Origanum Majorana):
- Gotowanie liście i wysuszony kwiatostan jednorocznej rośliny pochodzącej z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają olejki eteryczne, garbniki i goryczkę, odznaczają się mocnym korzennym zapachem i ostrym morela (armeniaca vulgaris) słownik.