
Definicja OGÓREK (CUCUMIS SATIVUS): Roślina z rodz. dyniowatych, pochodząca z Persji. Spośród wielu odmian powszechnie uprawia się dwie: szklarniową (o owocach długich, gładkich, bez pestek) i gruntową (o owocach krótszych, z grubszą skórką). Ogórki spożywa się w stanie niedojrzałym, na surowo, kwaszone albo marynowane. Służą do przyrządzania zupy ogórkowej, sosu ogórkowego, można je nadziewać i dodawać do sałatek. Z racji na zawartość silnie działającego enzymu – askorbinazy, niszczącej witaminę C, nie należy zestawiać ogórków z warzywami bogatymi w tę witaminę. Sok z ogórków ma właściwości oczyszczające organizm
Czym jest OGÓREK (Cucumis sativus znaczenie w Słownik wege O.
- Przygotowanie OWIES:
- Gotowanie rozpowszechniony w całej Europie Północnej i stanowił fundamentalny pokarm w Szkocji i Irlandii. Całe ziarna, pozbawione tylko twardej zewnętrznej osłony, zawierają najwięcej składników ogórek (cucumis sativus) co to jest.