sativus cucum ogórek definicja
Dla wegetarian OGÓREK (Cucumis sativus). Słownik wielu odmian powszechnie uprawia się dwie.

Czy przydatne?

Dieta OGÓREK (Cucumis sativus)

OGÓREK (Cucumis sativus przygotowanie
Przygotowanie ogórek (cucumis sativus) dieta

Definicja OGÓREK (CUCUMIS SATIVUS): Roślina z rodz. dyniowatych, pochodząca z Persji. Spośród wielu odmian powszechnie uprawia się dwie: szklarniową (o owocach długich, gładkich, bez pestek) i gruntową (o owocach krótszych, z grubszą skórką). Ogórki spożywa się w stanie niedojrzałym, na surowo, kwaszone albo marynowane. Służą do przyrządzania zupy ogórkowej, sosu ogórkowego, można je nadziewać i dodawać do sałatek. Z racji na zawartość silnie działającego enzymu – askorbinazy, niszczącej witaminę C, nie należy zestawiać ogórków z warzywami bogatymi w tę witaminę. Sok z ogórków ma właściwości oczyszczające organizm

Czym jest OGÓREK (Cucumis sativus znaczenie w Słownik wege O.

Przygotowanie OWIES:
Gotowanie rozpowszechniony w całej Europie Północnej i stanowił fundamentalny pokarm w Szkocji i Irlandii. Całe ziarna, pozbawione tylko twardej zewnętrznej osłony, zawierają najwięcej składników ogórek (cucumis sativus).
  • Dodano:
  • Autor: