Definicja OWIES: W starożytności był rozpowszechniony w całej Europie Północnej i stanowił fundamentalny pokarm w Szkocji i Irlandii. Całe ziarna, pozbawione tylko twardej zewnętrznej osłony, zawierają najwięcej składników energetycznych. To jest zboże o największej wartości odżywczej, najbogatsze w łatwo przyswajalne tłuszcze i proteiny, a również w wapń, żelazo, fosfor, jod, witaminy z gatunku B i witaminę E. Zawiera także spore ilości błonnika o właściwościach pęczniejących i śluzotwórczych. Działa korzystnie na układ pokarmowy. Poprawia odporność na chłód. Ma właściwości moczopędne i łagodzi konsekwencje niedoczynności tarczycy. Najczęściej spożywaną postacią owsa są aktualnie płatki owsiane, pozyskiwane w procesie gotowania w parze i maszynowego walcowania
Czym jest OWIES znaczenie w Słownik wege O.
- Przygotowanie OGÓREK (Cucumis Sativus):
- Gotowanie dyniowatych, pochodząca z Persji. Spośród wielu odmian powszechnie uprawia się dwie: szklarniową (o owocach długich, gładkich, bez pestek) i gruntową (o owocach krótszych, z grubszą skórką). Ogórki owies co znaczy.