piper pieprz definicja
Dla wegetarian PIEPRZ (Piper). Słownik ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich.

Czy przydatne?

Dieta PIEPRZ (Piper)

PIEPRZ (Piper przygotowanie
Przygotowanie pieprz (piper) dieta

Definicja PIEPRZ (PIPER): Jedna z najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany jest pieprz czarny, ostry w smaku, i łagodniejszy pieprz biały (a więc owoce pieprzu czarnego pozbawione owocni). Przyspiesza trawienie, zaostrza i podnosi smak potraw

Czym jest PIEPRZ (Piper znaczenie w Słownik wege P.

Przygotowanie PAPRYKA (Capsicum Sp.):
Gotowanie Ameryki do Europy poprzez żeglarzy Kolumba. W Europie jej uprawę rozwinęli Turcy. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się raczej w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na pieprz (piper).
Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sp.):
Gotowanie śródziemnomorskiego. Świeżymi posiekanymi liśćmi przyprawia się dania warzywne, zupy, majonezy, potrawy z jaj i grzybów, kanapki i zimne zakąski. Nasiona stosowane są do sera topionego i pikli pieprz (piper).
Przygotowanie PSZENICA:
Gotowanie starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze pieprz (piper).
Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sativum):
Gotowanie są bogate w olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne i niewielkie ilości furanokumaryn. W liściach znajdują się spore ilości witaminy C, prowitaminy A i olejek eteryczny i spore ilości żelaza i pieprz (piper).
Przygotowanie POMIDOR (Lyopersicon Esculentum):
Gotowanie do Europy został przywieziony poprzez hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a również używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą pieprz (piper).
  • Dodano:
  • Autor: