piper pieprz definicja
Dla wegetarian PIEPRZ (Piper). Słownik ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich.

Czy przydatne?

Dieta PIEPRZ (Piper)

PIEPRZ (Piper przygotowanie
Przygotowanie pieprz (piper) dieta

Definicja PIEPRZ (PIPER): Jedna z najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany jest pieprz czarny, ostry w smaku, i łagodniejszy pieprz biały (a więc owoce pieprzu czarnego pozbawione owocni). Przyspiesza trawienie, zaostrza i podnosi smak potraw

Czym jest PIEPRZ (Piper znaczenie w Słownik wege P.

Przygotowanie PROSO:
Gotowanie wiechlinowatych. Ciągle stanowi tradycyjne pożywienie w wielu państwach afrykańskich i w Chinach. Bogate w fosfor, żelazo, fluor i witaminę A, co skutkuje, że doskonale likwiduje zmęczenie umysłowe pieprz (piper).
Przygotowanie PSZENICA:
Gotowanie starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze pieprz (piper).
Przygotowanie POMIDOR (Lyopersicon Esculentum):
Gotowanie do Europy został przywieziony poprzez hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a również używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą pieprz (piper).
Przygotowanie POR (Allium Porrum):
Gotowanie zawiera wiele witaminy C, dość wiele węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, prócz witaminy C, dostarczają dość sporych pieprz (piper).
Przygotowanie POMARAŃCZA (Citrus Sinensis):
Gotowanie Południowo-Wschodniej. Uprawiana w państwach śródziemnomorskich, południowych stanach USA i Afryce. Pomarańcze gorzkie stosowane są do produkcji przetworów i likierów (pomarańcza bergamota dostarcza pieprz (piper).
  • Dodano:
  • Autor: