
Definicja POR (ALLIUM PORRUM): Podobnie jak cebula zawiera wiele witaminy C, dość wiele węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, prócz witaminy C, dostarczają dość sporych ilości witaminy B1 i B2, PP i prowitaminy A. Niskokaloryczny, pobudza łaknienie, poprawia trawienie, powiększa liczba wydalanego moczu. Jest pomocny w leczeniu gośćca, miażdżycy, w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, w zaburzeniach przemiany materii, w otyłości, kamicy moczowej i niektórych schorzeniach wątroby
Czym jest POR (Allium porrum znaczenie w Słownik wege P.
- Przygotowanie POMIDOR (Lyopersicon Esculentum):
- Gotowanie do Europy został przywieziony poprzez hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a również używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą por (allium porrum) co znaczy.
- Przygotowanie PIEPRZ (Piper):
- Gotowanie najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany por (allium porrum) krzyżówka.
- Przygotowanie PROSO:
- Gotowanie wiechlinowatych. Ciągle stanowi tradycyjne pożywienie w wielu państwach afrykańskich i w Chinach. Bogate w fosfor, żelazo, fluor i witaminę A, co skutkuje, że doskonale likwiduje zmęczenie umysłowe por (allium porrum) co to jest.
- Przygotowanie PAPRYKA (Capsicum Sp.):
- Gotowanie Ameryki do Europy poprzez żeglarzy Kolumba. W Europie jej uprawę rozwinęli Turcy. Nadająca papryce ostry smak kapsaicyna znajduje się raczej w nasionach, skórce i w przegrodach dzielących owoc na por (allium porrum) słownik.
- Przygotowanie PSZENICA:
- Gotowanie starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze por (allium porrum) czym jest.