vesca fragaria poziomka definicja
Dla wegetarian POZIOMKA (Fragaria vesca). Słownik ogrodowej – znacząco większe, jednak o słabszym.

Czy przydatne?

Dieta POZIOMKA (Fragaria vesca)

POZIOMKA (Fragaria vesca przygotowanie
Przygotowanie poziomka (fragaria vesca) dieta

Definicja POZIOMKA (FRAGARIA VESCA): Owoce poziomki leśnej są małe i bardzo aromatyczne, ogrodowej – znacząco większe, jednak o słabszym zapachu. Cechują się niską wartością kaloryczną (36 kcal/100g). Idealne na surowo, podawane także jako deser, przetwarzane na dżemy i konfitury. Zawierają około 10% cukrów, witaminy C, P, K, karotenoidy, antocyjany, sole żelaza, fosforu, wapnia i siarki, a również kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy, chinowy i w małych ilościach kwas salicylowy. Medycyna ludowa polecała owoce poziomki jako lek w sytuacjach kamicy moczowej. Zmiażdżone owoce były sugerowane do robienia okładów w sytuacjach chorób skórnych. Liście poziomki zawierają garbniki pirokatechinowe, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Związki czynne zawarte w liściach zwiększają liczba wydalanego moczu i szkodliwych produktów przemiany materii, co zapobiega postępowi kamieni moczowych. Działanie moczopędne może być przydatne w sytuacjach nadciśnienia tętniczego, w chorobach układu krążenia przebiegających z obrzękami i w leczeniu dny. Garbniki mają właściwości ściągające i przeciwzapalne. Liście służą do przygotowywania ziołowej herbaty. sugerowane są przy leczeniu zaburzeń przemiany materii, kamicy nerkowej a dzięki flawonoidom podtrzymują elastyczność naczyń włosowatych układu krążenia

Czym jest POZIOMKA (Fragaria vesca znaczenie w Słownik wege P.

Przygotowanie PIEPRZ (Piper):
Gotowanie najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany poziomka (fragaria vesca).
Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sativum):
Gotowanie są bogate w olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne i niewielkie ilości furanokumaryn. W liściach znajdują się spore ilości witaminy C, prowitaminy A i olejek eteryczny i spore ilości żelaza i poziomka (fragaria vesca).
Przygotowanie PSZENICA:
Gotowanie starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze poziomka (fragaria vesca).
Przygotowanie POMARAŃCZA (Citrus Sinensis):
Gotowanie Południowo-Wschodniej. Uprawiana w państwach śródziemnomorskich, południowych stanach USA i Afryce. Pomarańcze gorzkie stosowane są do produkcji przetworów i likierów (pomarańcza bergamota dostarcza poziomka (fragaria vesca).
Przygotowanie POR (Allium Porrum):
Gotowanie zawiera wiele witaminy C, dość wiele węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, prócz witaminy C, dostarczają dość sporych poziomka (fragaria vesca).
  • Dodano:
  • Autor: