Definicja POZIOMKA (FRAGARIA VESCA): Owoce poziomki leśnej są małe i bardzo aromatyczne, ogrodowej – znacząco większe, jednak o słabszym zapachu. Cechują się niską wartością kaloryczną (36 kcal/100g). Idealne na surowo, podawane także jako deser, przetwarzane na dżemy i konfitury. Zawierają około 10% cukrów, witaminy C, P, K, karotenoidy, antocyjany, sole żelaza, fosforu, wapnia i siarki, a również kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy, chinowy i w małych ilościach kwas salicylowy. Medycyna ludowa polecała owoce poziomki jako lek w sytuacjach kamicy moczowej. Zmiażdżone owoce były sugerowane do robienia okładów w sytuacjach chorób skórnych. Liście poziomki zawierają garbniki pirokatechinowe, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Związki czynne zawarte w liściach zwiększają liczba wydalanego moczu i szkodliwych produktów przemiany materii, co zapobiega postępowi kamieni moczowych. Działanie moczopędne może być przydatne w sytuacjach nadciśnienia tętniczego, w chorobach układu krążenia przebiegających z obrzękami i w leczeniu dny. Garbniki mają właściwości ściągające i przeciwzapalne. Liście służą do przygotowywania ziołowej herbaty. sugerowane są przy leczeniu zaburzeń przemiany materii, kamicy nerkowej a dzięki flawonoidom podtrzymują elastyczność naczyń włosowatych układu krążenia
Czym jest POZIOMKA (Fragaria vesca znaczenie w Słownik wege P.
- Przygotowanie POMIDOR (Lyopersicon Esculentum):
- Gotowanie do Europy został przywieziony poprzez hiszpańskich żeglarzy. Ma sporo odmian. Pomidory spożywa się na surowo, w sałatkach, a również używa do zup, sosów i spaghetti, dusi, smaży i nadziewa. Wchodzą poziomka (fragaria vesca) co znaczy.
- Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sp.):
- Gotowanie śródziemnomorskiego. Świeżymi posiekanymi liśćmi przyprawia się dania warzywne, zupy, majonezy, potrawy z jaj i grzybów, kanapki i zimne zakąski. Nasiona stosowane są do sera topionego i pikli poziomka (fragaria vesca) krzyżówka.
- Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sativum):
- Gotowanie są bogate w olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne i niewielkie ilości furanokumaryn. W liściach znajdują się spore ilości witaminy C, prowitaminy A i olejek eteryczny i spore ilości żelaza i poziomka (fragaria vesca) co to jest.
- Przygotowanie PSZENICA:
- Gotowanie starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze poziomka (fragaria vesca) słownik.
- Przygotowanie POR (Allium Porrum):
- Gotowanie zawiera wiele witaminy C, dość wiele węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, prócz witaminy C, dostarczają dość sporych poziomka (fragaria vesca) czym jest.