proso definicja
Dla wegetarian PROSO. Słownik pożywienie w wielu państwach afrykańskich i w Chinach. Bogate w.

Czy przydatne?

Dieta PROSO

PROSO przygotowanie
Przygotowanie proso dieta

Definicja PROSO: Trawa z rodz. wiechlinowatych. Ciągle stanowi tradycyjne pożywienie w wielu państwach afrykańskich i w Chinach. Bogate w fosfor, żelazo, fluor i witaminę A, co skutkuje, że doskonale likwiduje zmęczenie umysłowe, depresję i anemię. Zawiera około 4% tłuszczu. W Ameryce Północnej uprawia się zwykle proso żółte, na Dalekim Wschodzie – czerwone. Gdyż ziarno prosa jest małe i zwarte, rzadko się je łamie i rozłupuje. Mąka z prosa jest uboga w gluten i nie nadaje się do wypieków, wzbogaca jednak zupy i potrawy zarówno słodkie, jak i pikantne. Proso jest jedynym zbożem zasadowym, korzystnie wpływa na układ oddechowy i śledzionę. Najczęściej spożywane w formie kaszy jaglanej

Czym jest PROSO znaczenie w Słownik wege P.

Przygotowanie POR (Allium Porrum):
Gotowanie zawiera wiele witaminy C, dość wiele węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, prócz witaminy C, dostarczają dość sporych proso co znaczy.
Przygotowanie POZIOMKA (Fragaria Vesca):
Gotowanie leśnej są małe i bardzo aromatyczne, ogrodowej – znacząco większe, jednak o słabszym zapachu. Cechują się niską wartością kaloryczną (36 kcal/100g). Idealne na surowo, podawane także jako deser proso krzyżówka.
Przygotowanie POMARAŃCZA (Citrus Sinensis):
Gotowanie Południowo-Wschodniej. Uprawiana w państwach śródziemnomorskich, południowych stanach USA i Afryce. Pomarańcze gorzkie stosowane są do produkcji przetworów i likierów (pomarańcza bergamota dostarcza proso co to jest.
Przygotowanie PORZECZKI: BIAŁA, CZERWONA I CZARNA (Ribes Sp):
Gotowanie o uprawie w Europie pochodzą z XV w. Bogate w witaminę C, w szczególności porzeczka czarna. Zawierają pektyny, garbniki i antocyjany i składniki mineralne, w tym bor i jod, a również związki żelaza proso słownik.
Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sp.):
Gotowanie śródziemnomorskiego. Świeżymi posiekanymi liśćmi przyprawia się dania warzywne, zupy, majonezy, potrawy z jaj i grzybów, kanapki i zimne zakąski. Nasiona stosowane są do sera topionego i pikli proso czym jest.
  • Dodano:
  • Autor: