pszenica definicja
Dla wegetarian PSZENICA. Słownik związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki.

Czy przydatne?

Dieta PSZENICA

PSZENICA przygotowanie
Przygotowanie pszenica dieta

Definicja PSZENICA: Znana od starożytności. Pochodzi z Mezopotamii. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera najwięcej protein i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż. Z pszenicy miękkiej (tak zwany chlebowej), uprawianej w całej Europie, bogatej w węglowodany, otrzymuje się ziarno miękkie, łatwe do ugotowania. Mąka z tej pszenicy służy do wypieku chleba. Z ((tak zwany pszenicy twardej, typowej dla państw południowych i zawierającej więcej glutenu, otrzymuje się mąkę do wyrobu makaronów i klusek. Ziarno pszenicy spożywane jest w całości (wymaga długiego procesu moczenia i gotowania), a również w formie kasz, na przykład kaszy manny (a więc grysiku, używanego do zup, kleików i deserów), kaszy kuskus (ziarno częściowo oczyszczone i grubo zmielone, lecz nie wybielone), kaszy bulghur (ziarno częściowo ugotowane, wysuszone i utłuczone). Kiełki pszenicy są bogate w witaminę B1, A i E. Mają niską zawartość tłuszczu i łagodny smak

Czym jest PSZENICA znaczenie w Słownik wege P.

Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sativum):
Gotowanie są bogate w olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne i niewielkie ilości furanokumaryn. W liściach znajdują się spore ilości witaminy C, prowitaminy A i olejek eteryczny i spore ilości żelaza i pszenica.
Przygotowanie POMARAŃCZA (Citrus Sinensis):
Gotowanie Południowo-Wschodniej. Uprawiana w państwach śródziemnomorskich, południowych stanach USA i Afryce. Pomarańcze gorzkie stosowane są do produkcji przetworów i likierów (pomarańcza bergamota dostarcza pszenica.
Przygotowanie PIETRUSZKA (Petroselinum Sp.):
Gotowanie śródziemnomorskiego. Świeżymi posiekanymi liśćmi przyprawia się dania warzywne, zupy, majonezy, potrawy z jaj i grzybów, kanapki i zimne zakąski. Nasiona stosowane są do sera topionego i pikli pszenica.
Przygotowanie PROSO:
Gotowanie wiechlinowatych. Ciągle stanowi tradycyjne pożywienie w wielu państwach afrykańskich i w Chinach. Bogate w fosfor, żelazo, fluor i witaminę A, co skutkuje, że doskonale likwiduje zmęczenie umysłowe pszenica.
Przygotowanie PIEPRZ (Piper):
Gotowanie najstarszych przypraw, pochodząca z Indii. Stanowią ją owoce-jagody pnącza z rodz. pieprzowatych. Zawarty w nich alkaloid piperyna jest odpowiedzialna za ostry, palący smak. Powszechnie stosowany pszenica.
  • Dodano:
  • Autor: